Welke huisartsen blijven er na 2006 nog over?

Array

Zoals u al uit de media vernomen zult hebben, hebben de huisartsen het principeakkoord met minister Hoogervorst van VWS afgewezen.Wij willen u inzicht geven in enkele van de achterliggende redenen. Zoals het er nu naar uitziet, is de minister bezig de huisartsenzorg af te breken. Uit allerlei toonaangevende onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de medische zorg omhoog gaat en kosten van de totale gezondheidszorg omlaag gaan als de huisartsenzorg versterkt (lees gesteund) wordt. De huisartsen handelen nu 96% van de gezondheidsproblemen af tegen 3,5% van de totale kosten van de gezondheidszorg. De minister, Hans Hoogervorst, wil meer marktwerking in de zorg. Wat betekent dit met de huidige voorstellen voor u? – De gezonde patiënt zal zich goedkoop en gemakkelijk kunnen verzekeren. Geen probleem.

Maar mensen met kwalen of risico’s moeten zich voor veel geld, heel veel meer dan nu, bijverzekeren. Dat geldt ook voor bejaarden, gehandicapten, mensen met dure medicijnen etc. – De klacht waarmee de patiënt komt, moet worden doorgegeven aan zijn zorgverzekeraar. Wij, huisartsen, willen dit vanwege geheimhouding niet! In allerlei computers komen sofi-nummers terecht. Een handige hacker kan die gegevens gewoon boven water krijgen. – De huisarts moet zijn praktijk vergroten (anderen zullen hun praktijk moeten sluiten) en heeft daarom minder tijd voor u. Hoe lang moet u straks wachten, voordat u uw huisarts kan zien? – De minister wil productie meten en wil dat de huisarts bij iedereen alle contacten met de huisartsenpraktijk registreert en bij de zorgverzekeraar declareert. Hierdoor ontstaat een enorme berg administratie waardoor er weer minder tijd voor zorg is. – De minister wil de huisartsenzorg opsplitsen en delen ervan overdragen aan de goedkoopste aanbieder. Straks moet u van uw ziektekostenverzekeraar voor verschillende ziektes bij diverse organisaties langs omdat die, gespecialiseerd in één ziekte, nog goedkoper kunnen werken dan uw huisarts. Zo kan u voor uw bloeddruk bij het ene loket langs, voor uw suikerziekte bij een andere; en heeft u ook nog longproblemen, moet u weer op een heel ander adres zijn. Maar wie bewaart het overzicht? Wie signaleert het als er langs elkaar heen gewerkt wordt? Niet langer uw huisarts!

Wat betekent dit met de huidige voorstellen voor uw huisarts? – Dat huisartsen gemiddeld 30-50% van hun inkomen verliezen. De minister wil zo de huisartsen stimuleren om nog meer ’productie’ te draaien! (lees meer patiënten aannemen). Omdat de huisartsen er volgend jaar gemiddeld ruim 40% op achteruitgaan, is het voor startende huisartsen nauwelijks meer mogelijk om bij de bank genoeg financiering voor de overname van een praktijk te krijgen. Wie wil er zo nog huisarts worden? Het kan dus goed zijn dat er straks geen nieuwe huisartsen meer kunnen komen.

Zittende huisartsen die recent grote investeringen gedaan hebben (nieuwe praktijk, verbouwingen enzovoorts) kunnen door de bank gedwongen worden om te stoppen. Wij zijn bezorgd, omdat de overheid de Nederlandse huisartsenzorg, die internationaal hoog aangeschreven staat en veelal tot voorbeeld dient voor andere Europese landen, afbreekt en verkoopt aan de laagste inschrijver.

Wij zijn boos omdat het ons, met de huidige plannen, onmogelijk wordt gemaakt om ons vak nog goed uit te voeren en te blijven investeren in kwaliteit. Wij staan voor een goede huisartsenzorg, dicht bij u in de buurt en voor een redelijke prijs. Om dit te behouden zullen wij als het moet, zeer tegen onze zin in, actie voeren.

Bron: De Telegraaf

Recente artikelen