CTG/ZAio huisarts gaat minder verdienen

Array

Het CTG/ZAio heeft berekend dat volgens de voorstellen van Hoogervorst een normpraktijk 8200 euro minder omzet krijgt, er zullen daarnaast grote herallocatie effecten ontstaan. Het CTG/ZAio is kritisch over het financierings-voorstel huisartsenzorg, het plan bevat teveel onduidelijkheden. Dat laat CTG/ZAio aan Hoogervorst in een brief weten. Het CTG/ZAio vindt het vreemd dat Hoogervorst het idee loslaat om inkomen en kosten te scheiden, terwijl hij daar vorig jaar juist op aanstuurde. Het zou ook best kunnen zijn dat het Budget Kader Zorg overschreden wordt omdat meer huisartsen op de variabele modules aanspraak kunnen gaan maken en daardoor de huisartsenzorg duurder uitvalt.
In het nieuwe plan is er een ‘spiltarief’ van 3,03 euro terwijl in het huidige plan bij benadering is berekend een bedrag van 9,30 euro per verzekerde per drie huisartsen. Dat valt volgens het CTG/Zaio niet met elkaar te rijmen.
Per normpraktijk van 2350 patiënten (1567 ziekenfondsverzekerden) kan in de oude opzet gerekend worden op een omzet van 181.400 euro, exclusief inkomsten uit extra modules. In de nieuwe vorm krijgt diezelfde huisarts volgens het CTG/ZAio nog maar 173.200 euro, een bedrag van 8200 euro minder.

CTG/ZAio voorziet wel dat er sprake zal zijn van grote herallocatie-effecten tussen huisartsen. Lees de brief aan Hoogervorst Bron: Huisarts Vandaag

Recente artikelen