Huisartsen en minister nog niet klaar voor bemiddelaar

Array

Ministerie polst bemiddelaar huisartsenconflict DEN HAAG – De voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg, Sanders, is door het ministerie van VWS gepolst of hij wil bemiddelen in het conflict tussen de huisartsen en minister Hoogervorst.
Het is volgens de minister en voorzitter Bas Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging nog veel te vroeg om een bemiddelaar in te schakelen. Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA en CDA stelde voor een bemiddelaar in te schakelen. Hoogervorst is niet principieel tegen een bemiddelaar, maar hij denkt dat het niet nodig is. “De tegenstelling is niet zo groot als het lijkt.” Hij wil na de driedaagse staking van de huisartsen weer met ze in overleg.

Te vroeg
Ook Vos staat nog niet te springen om een bemiddelaar. “Een aardig plan, maar veel te vroeg. De minister heeft gezegd dat hij volgende week weer met ons wil onderhandelen.” Er is geen sprake van een vastgelopen overleg en het gaat ook niet over persoonlijkheden die niet met elkaar overweg kunnen, stelde de voorzitter. Hoogervorst en Vos hebben de komende twee weken de tijd om er uit te komen, lukt dat niet dan volgen meer stakingsacties van de huisartsen.

Harde taal
Zowel Hoogervorst als Vos benadrukte dat de harde taal die de heren over en weer hebben geuit erbij hoort. Het elkaar voor “rotte vis”’ uitmaken en daarna weer aan de onderhandelingstafel gaan zitten moet kunnen, vindt Vos. “Laten we nou niet al te kleinzerig zijn over politiek stevige uitspraken”, zei Hoogervorst: “Was sich liebt dass neckt sich”.

Recht
De minister zei zelfs dat huisartsen in het algemeen het recht hebben om te staken. Maar hij vond het gezien de huidige situatie wel een “te zwaar instrument”. Want zijn mening wijkt niet zo af van die van de huisartsen.

Protest
Tegenover deze verzoenende woorden stonden honderden protesterende huisartsen op het Plein voor de Tweede Kamer. Zij protesteerden tegen de plannen van Hoogervorst om meer marktwerking in de zorg te introduceren. Volgens de politie waren er tegen de duizend huisartsen op de manifestatie afgekomen, die was georganiseerd door de SP en een aantal mensen die in de zorg werken.

Aftreden
Huisarts en actievoerder G. van Loenen riep de minister nogmaals op om af te treden of tot inkeer te komen. De hoop van de huisartsen is gevestigd op de Eerste Kamer, die zich begin juni buigt over de zorgverzekeringswet. Hoogervorst houdt rekening met een “zwaar debat” met een kritische senaat, maar hoopt er uit te komen.

Bron: ANP
Auteur: Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Recente artikelen