Roche kan vraag virusremmer niet aan

Array

Wachttijd levering Tamiflu loopt op Het Zwitserse farmacieconcern Roche kan de virusremmer Tamiflu niet aanslepen. Nieuwe klanten voor het medicijn, het enige dat beschermt tegen het Aziatische vogelgriepvirus H5N1, moeten tot twee jaar wachten op hun bestelling.
Inmiddels hebben 25 landen extra orders geplaatst bij Roche. Het concern zal in de tweede helft van dit jaar een fabriek in de VS openen om aan de Amerikaanse vraag te voldoen.

Waarschuwing
De explosie van de vraag naar Tamiflu kwam, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO eind vorig jaar had gewaarschuwd voor een uitbraak van vogelgriep. Volgens conservatieve schattingen kan het aantal besmettingen oplopen tot 28 miljoen met 7 miljoen doden als gevolg.

Nederland
Nederland beschikt over 225.000 doses Tamiflu, grotendeels in de vorm van grondstoffen. De Gezondheidsraad adviseerde in februari 5 miljoen doses in voorraad te houden. Vorige maand besloot minister Hoogervorst dat advies te volgen. Als een wereldwijde epidemie Nederland bereikt, kan 30 procent van de bevolking ziek worden.

Gemuteerde variant
Het vogelgriepvirus H5N1 kan zich nog niet verspreiden van mens tot mens, maar een gemuteerde variant zou dat wellicht wel kunnen. In dat geval kan het nieuwe virus, waarvoor nog niemand immuun is, zich in enkele maanden over de hele wereld verspreiden.

Bron: ANP

Recente artikelen