Naar een nieuw budgettair kader zorg huisartsengeneeskunde

Array

Een goede en op de toekomst voorbereide huisartsenzorg, heeft voor de komende vijf jaar 200 miljoen meer (per jaar) dan het huidige budgettaire kader zorg. Inleiding
Er dreigen grote problemen bij de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet. Deze notitie is bedoeld om te schetsen hoe een nieuw budgettair kader zorg, gekoppeld aan een nieuwe verzekeringssystematiek voor de huisartsenzorg in de vorm van een goed georganiseerde huisartsenzorg voor elke Nederlander, zonder drempels of beperkingen door eigen risico of no-claimkorting, een bijdrage kan leveren tot een oplossing.

Feiten
Het abonnementsdeel voor de Nederlander, als het gaat om huisartsenzorg, valt nu reeds volledig onder de vrijstelling van eigen risico & no-claim. Een goede en op de toekomst voorbereide huisartsenzorg, heeft voor de komende vijf jaar een investering nodig van 1000.000.000 euro, dus 200 miljoen meer (per jaar) dan het huidige budgettaire kader zorg.

Beperkingen
Er is geen financiële ruimte binnen het huidige budgettair kader zorg. De rol van de verzekeraars is een dominante. De consultvoering binnen de nieuwe zorgverzekeringswet, valt deels onder de regels eigen risico en no claim.

Mijn voorstel
* Creëer een brede volksverzekering voor alle Nederlanders, waarvan de kosten geheel buiten de eigen risicosfeer en no claim vallen. Met andere woorden een situatie, waarbij elke Nederlander, zonder drempels en/of kosten toegang heeft tot een goed georganiseerde en uitgeruste huisartsenzorg.
* In de kosten benodigd voor het creëren van een NIEUW BUDGETAIR KADER ZORG HUISARTSENGENEESKUNDE, via de fiscus, met andere woorden, laat dit deel onderdeel uitmaken van de eerste trap waarbinnen iedere Nederlander belasting betaald.
* Sluit hierdoor elke bemoeienis van verzekeraars uit!
* Garandeer deze situatie voor tenminste 5 jaar met een vervolgoptie voor nog eens vijf jaar.
* Evalueer, achteraf, of de gewenste effecten, goede drempelloze goedkope zorg voor elke Nederlander worden gehaald, met andere woorden geef de regie terug aan de huisarts en geef vertrouwen.
* Verbindt aan het committement van de huisartsengroep, bij gehaalde kostenbeperking of daling een incentive.

Beschouwing
Een nieuw budgettair kader zorg voor de huisarts, creëert een volksverzekering zonder drempels, die voor wat betreft aanvullende kosten, die noodzakelijkerwijs gepaard gaan met deze grote vooruitgang, eenvoudig te substitueren zijn, vanuit het stuwmeer aan bestaande gelden het totaal budgettaire kader zorg, waar de huisartsengeneeskunde slechts een minimaal onderdeel van uitmaakt. In plaats van een situatie, waarbij de huisartsengeneeskunde geheel in een aanvullend pakket wordt gestopt, is er in mijn voorstel een basisverzekering zonder drempels en kosten voor elke Nederlander. De kosten hiervoor benodigd, worden als nominale premie door de fiscus geïnd. Er ontstaat hierdoor een situatie, dat de voor zorg bestemde binnen gekomen gelden, slechts hoeven te worden doorgegeven aan de zorgverstrekkers, in dit geval slechts de huisartsen. Er vindt geen concurrentieplaats met de tweede lijn. De huisartsen vormen een unieke groep binnen het nieuwe stelsel. De totale investering in de eerste 5 jaar, is een miniem percentage van het totaal bkz, de te verwachten besparing op termijn enorm. De invloed van verzekeraars op de huisartsenzorg is nul. De regie volledig terug bij de zorgverlener. Waarschijnlijk zullen de verzekeraars kunnen leven met het gegeven dat slechts de huisartsengeneeskunde ( 95 % van de middelen mag door hen worden verdeeld. Hoogervorst kan een NIEUW bkz-huisartsengeneeskunde maken, MET extra investeringen rond de miljard euro over een periode van vijf jaar en koopt daarmee rust in de tent en de garantie dat een wezenlijk stuk zorg voor de toekomst gewaarborgd is. Sommige ideeën zijn door hun simpelheid een oplossing voor schijnbaar complexe problemen. Dit is zo’n idee! Schiet er maar op, maar onthoud dit: Een verandering in denkstijl over de relevantie van de huisartsengeneeskunde is onontbeerlijk. Gekoppeld aan bovenstaande voorwaarden, ontstaat een nieuwe situatie, die kan leiden naar een oplossing uit de thans bestaande patstelling. Sjef Willemen, huisarts te Hengelo(O) 28 mei 2005

Recente artikelen