Huisartsen in het nieuws van vandaag

Array

De Belgische huisartsen staan ook onder druk. Hun patiënten zullen zich in de toekomst iets minder tot een huisarts wenden, en meer tot een specialist.Meest waarschijnlijke prognose voor 2019 is een vermindering van conslutering van de huisarts met 4% ten opzichte van een stijging bij specialist met 24%. Dat staat in het Vergrijzingsrapport van Jozef Pacolet (hoogleraar KU Leuven) en Denise Deliège (hoogleraar UCL).


Hun Nederlandse collega’s komen in volgende week weer in Actie op het binnenhof. Samen met andere zorgverleners van komen ze massaal in actie tegen de negatieve gevolgen van marktwerking in de zorg en gaan in een week tijd 1 miljoen protestkaarten van hun patiënten verzamelen en aanbieden aan de volksvertegenwoordigers uit de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. De actie draagt de naam “Ja ik wil zelf kiezen” en beoogt dat patiënt en hun keuzevrijheid in de zorg kunnen behouden.

De kaarten worden vanaf dinsdag 31 mei massaal over heel Nederland verspreid en zullen vanaf de middag bij artsen, apothekers en tal van andere zorgverleners te vinden zijn. Gevraagd en verwacht wordt dat naast alle zorgverleners ook zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen alsmede patiëntenorganisaties zich bij de actie zullen aansluiten. Op de kaarten staat het volgende. Hier kan u de kaarten bekijken
Voorzijdekaart
Voorzijde kaart
Achterzijde

“Ja, ik wil graag keuzevrijheid houden in de gezondheidszorg en stel het daarom niet op prijs dat mijn zorgverzekeraar gaat bepalen naar welke zorgverlener ik moet gaan. Samen met mijn arts wil ik kunnen kiezen naar welke fysiotherapeut of welke medisch specialist in welk ziekenhuis ik ga. Samen met mijn arts en apotheker wil ik zelf kunnen bepalen welk geneesmiddel het beste voor mij is. Dergelijke beslissingen moeten aan zorgverleners en patiënten overgelaten worden. Niet aan verzekeraars”.

De kans is groot dat de huisartsen volgende weer flink van zich laten horen. Dit meldt Geert-Jan van Loenen, woordvoerder van het Landelijk Actie Comité Huisartsen (LACH). Vorige week waren de huisartsen al in het Haagse aanwezig om te demonstreren. Over de vorm van een eventuele actie wil hij niets kwijt. Wel meldt hij dat het protest vooral nu gericht is aan het adres van de leden van de Eerste Kamer. Die gaan op dinsdag 7 juni in debat over de nieuwe Zorgverzekeringswet, een wet die volgens Bas Vos, in de ogen van veel huisartsen een ‘wangedrocht’ is.

Gisteren sprak de LHV met ambtenaren van het ministerie over de kwestie, een gesprek dat zowel door LHV-voorzitter Vos als door een woordvoerder van het ministerie constructief werd genoemd. „De deur staat op een kier“, aldus Vos. „Net ver genoeg om nog eens met elkaar te praten.“

Het volgende gesprek vindt maandag plaats. Lopen de onderhandelingen echter spaak, dan komen er nieuwe acties, zegt Vos: „Dat kan haast niet anders. De actiebereidheid onder de huisartsen is onverminderd groot.“

Ook Zalm maakt het er niet mooier op. Volgens een artikel in Trouw hekelen economische adviseurs het beleid van Minister Zalm. Net als onder Paars ll wakkert hij de malaise aan, en is zijn begrotingsbeleid slecht voor de economie. Dit is de conclusie van een kritisch advies van de Raad van Economisch Adviseurs (REA). De raad van prominente hoogleraren economie, geeft op initiatief ven de regeringsfractie CDA de Tweede Kamer advies op sociaal- en financieel-economisch terrein.

Het kabinetsbeleid is volgens de commissie te pro-cyclisch. Ook aan het einde van de vorige eeuw werd onder leiding van Zalm de economie oververhit door in een tijd van hoogconjunctuur door belastingsverlagingen de consumptie nog verder aan te jagen.

Aanbiedingsbrief
Ga naar http://overheid-op.sdu.nl/ selecteer zoek op rea Bureaucratisering en overregulering; Advies ‘De wetten en regels die droom en daad verstoren; Bureaucratisering en overregulering’ 19 mei

Verder is er nog een interview te beluisteren met de Groningse huisarts Knol. Hij voert in zijn eentje actie voor de deuren van het kantoor van zorgverzekeraar Geové in Groningen tegen de plannen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn advies brengt een advies uit aan VWS ’Van weten naar doen’ dat mr. A.A. Westerlaken, raadslid, op 31 mei heeft aangeboden aan de voorzitter van de Vaste Commissie voor VWS van de Tweede Kamer, drs. S.A. Blok. Hieruit blijkt dat zorgaanbieders onder druk moeten worden gezet om innovaties die hun waarde bewezen hebben sneller in de zorg toe te passen.

Recente artikelen