Experimenteel vaccin tegen gordelroos

0
211

Een nieuw, experimenteel vaccin blijkt effectief te zijn tegen gordelroos. Dat is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek waarin het vaccin werd getest. De resultaten zijn donderdag gepresenteerd in The New England Journal of Medicine. Het onderzoek heeft ruim vijf jaar geduurd en vond plaats in 22 onderzoekscentra verspreid over de Verenigde Staten. Het experimentele vaccin bleek het optreden van gordelroos met iets meer dan 50 procent te verminderen. De onderzoekers noemen de resultaten opmerkelijk, omdat de kans op succes vooraf veel lager werd ingeschat. "Deze opvallende resultaten geen voor het eerst aan dat we een vaccin kunnen gebruiken om gordelroos te voorkomen", aldus Stephen Straus, een van de onderzoekers. De totale hoeveelheid pijn en ongemak bij gordelroos kan met het vaccin met 61 procent worden verminderd. Daarnaast komt hardnekkige zenuwpijn, de bekendste complicatie van gordelroos, veel minder vaak voor na toediening van het vaccin. Vooral voor ouderen kan een dergelijk vaccin veel betekenen. Bij hen komt deze aandoening namelijk het vaakst voor. Bij het onderzoek is hen nieuwe middel bij 38.500 mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder vergeleken met een placebo. Gordelroos staat ook bekend als herpes zoster en is eigenlijk een her-activering van het waterpokkenvirus. Gordelroos slaat toe wanneer de weerstand vermindert en treft daardoor vooral veel oudere mensen. Bij deze aandoening verschijnen er plotseling een heleboel blaasjes op de huid, die op die plek vaak branderig aanvoelt. Het getroffen huidgedeelte kan daarnaast erg veel pijn doen. Deze pijn kan soms na het verdwijnen van de blaasjes nog een half jaar aanhouden. Gelukkig zijn er voldoende pijnstillers die hier iets aan kunnen doen. Gordelroos is met name voor kinderen en ouderen besmettelijk. De aandoening treedt maar eenmalig op en hoeft meestal niet te worden behandeld omdat het vanzelf wegtrekt. Doorgaans volstaan pijnstillers. In sommige gevallen wordt een anti-virale therapie gestart, om infectie met bacterieen in de beschadigde huid te voorkomen of te bestrijden. Meestal gebeurt dit doormiddel van medicatie, maar in zeer ernstige gevallen wordt een infuus gebruikt. Gordelroos kan ook op het gezicht voorkomen. Deze vorm verdient extra aandacht. Gordelroos in het gelaat gaat meestal gepaard met zeer ernstige hoofdpijn, en de virusinfectie kan er tevens voor zorgen dat de gezichtsspieren uitvallen. Deze klachten zijn doorgaans tijdelijk van aard. De uitval van de spieren zal bij de meeste patiënten weer volledig herstellen. Als een van de ogen zich in het gordelroosgebied bevindt, moet een oogarts ernaar kijken. Onbehandelde ontstekingsprocessen die door de virusinfectie worden veroorzaakt kunnen namelijk tot blijvende schade leiden. In de meeste gevallen zijn er anti-virale geneesmiddelen nodig om herpes zoster in het gezicht te behandelen.