Gevolgen Entonox

Array

Zes baby’s van verpleegkundigen van het ziekenhuis Leyenburg in Den Haag zijn geboren met ernstige afwijkingen. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat hun moeders tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan het narcosemiddel lachgas. Dit staat in een vertrouwelijk onderzoek van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St. Radboud. Zes van de 19 kinderen die verpleegkundigen van de afdeling verloskunde van Leyenburg tussen 1994 en 2004 kregen, werden geboren met defecten aan slokdarm, anus, lip/gehemelte en hart. Dat percentage is ‘erg hoog’, aldus het UMC: landelijk is dat twee à drie op de 100. "Puur toeval is in dit geval een onwaarschijnlijke verklaring."

Onderzoekers concluderen dat blootstelling van de toen net zwangere verpleegkundigen aan Entonox, een narcosemiddel op basis van stikstofoxide (lachgas) en zuurstof, ‘de meest waarschijnlijke oorzaak’ is van de ernstige handicaps.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Arbeidsinspectie hebben het gebruik van Entonox sinds oktober aan banden gelegd.

Recente artikelen