Onnodig bezuinigen op hulp voor kind

Array

Kinderen worden onnodig de dupe van de no-claim- regeling in de zorg. Ouders laten hun kinderen minder vaak behandelen om zo geld terug te krijgen van de zorgverzekeraar. De no claim geldt echter niet voor kinderen. Den Haag

Een poging geld te besparen op de no-claimregeling in de zorg kwam de familie Vos uit Rotterdam duur te staan. Om doktersbezoek te voorkomen, besloten de ouders het ontstoken vingertopje van dochter Sabine (3) nog een dagje aan te zien. De ontsteking leidde echter tot bloedvergiftiging, waardoor de familie midden in de nacht naar de eerstehulppost van het ziekenhuis moest.
Normaal staat de moeder van Sabine meteen bij de dokter als haar kind iets mankeert. „We zitten in een financieel moeilijke periode en kunnen alle extraatjes goed gebruiken. Dat leidde tot deze domme beslissing“, zegt ze nu. Nog dommer voelde ze zich toen de huisarts haar er op wees dat ze met haar kind zo vaak als ze wil naar de dokter kan gaan. Jongeren onder de achttien jaar vallen niet onder de no-claimregeling. En huisartsenbezoek telt sowieso niet mee voor de bonus.
Een kwart van de ziekenfondsverzekerden zegt niets te snappen van de no-claimregeling die begin dit jaar inging. Uit onderzoek van Achmea Zorg en persorganisatie GPD blijkt dat één op de vier Nederlanders ten onrechte denkt dat huisartsenbezoek ten koste gaat van de teruggaaf. Van de mensen met kinderen denkt ook een kwart dat ze minder geld terugkrijgen aan het eind van het jaar als minderjarigen gebruik maken van zorg. Zes procent heeft zelfs om die reden de kinderen daadwerkelijk zorg onthouden.
Effect

Minister Hoogervorst wil met de no claim voorkomen dat mensen voor elk pijntje naar de huisarts of specialist rennen. Het beleid heeft al effect: één op de drie deelnemers aan het onderzoek zegt nu beter na te denken voordat ze gebruik maken van zorg. De no-claimregeling komt erop neer dat wie weinig zorg gebruikt, aan het eind van het jaar een deel van de betaalde premie van de zorgverzekeraar terug kan krijgen. De bonus is maximaal 255 euro per jaar. Zowel de hoofdverzekerde als de meeverzekerde partner of kinderen boven de achttien jaar kunnen een teruggaaf ontvangen. Wie geen zorg gebruikt, krijgt het volledige bedrag terug. Maar wie bijvoorbeeld één keer medicijnen gebruikt van zestig euro krijgt 195 euro (255-60 euro) terug.
Vanaf volgend jaar krijgt iedereen te maken met de no claim. Dan gaat de nieuwe zorgverzekeringswet in en is er geen verschil meer tussen particulieren en ziekenfondsverzekerden.
De moeder van Sabine vindt dat de gezondheidszorg veel te ingewikkeld is gemaakt. „Sorry, maar ik kan het niet meer volgen. Ziekte komt onverwachts en dan heb je geen tijd om de voorwaarden er even op na te slaan“, zegt ze. In haar geval was iedereen er beter van geworden als de no claim niet had bestaan. „Wij minder stress, onze dochter minder pijn en de verzekeraar geen rekening van honderden euro’s voor een nachtelijk bezoek aan de eerste hulp.“ Niet belastend voor no claim:
Zorg voor kinderen onder de achttien jaar.
Huisartszorg. De vrijstelling geldt alleen voor behandelingen door de huisarts zelf, dus niet voor zorg die hij voorschrijft, zoals geneesmiddelen en laboratoriumonderzoek.
Kraamzorg.
Verloskundige zorg.
Gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld borstkanker en baarmoederhalskanker).
De griepprik voor risicogroepen.
Zorg die onder de aanvullende verzekering valt (bijvoorbeeld fysiotherapie of tandarts).
Belastend voor no claim:
Alle overige kosten die voor rekening komen van uw (basispakket) ziekenfondsverzekering, verlagen het bedrag dat u eventueel terugkrijgt, zoals:
Specialistische zorg in het ziekenhuis.
Hulpmiddelen.
Geneesmiddelen.
Laboratoriumonderzoek.
Zittend ziekenvervoer.
Bron: Brabantsdagbad door Sylvia Marmelstein

Recente artikelen