Prijzenslag in de kraamzorg

Array

In de kraamzorgsector is een prijzenslag gaande. Volgens brancheorganisaties BTN en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) zijn er organisaties die 20 procent onder het officiële tarief van het College tarieven gezondheidszorg (CTG) werken.
Dat moet wel gevolgen hebben voor de kwaliteit en de opleidingen van kraamzorgmedewerkers, stelde B. van Dungen van de LVT. Dat laatste is in het verleden al eens eerder gebeurd en dat leidde volgens hem tot een ernstig tekort aan medewerkers in de jaren daarna.
Onverantwoord
Sinds kort kunnen kraamzorginstellingen via internetveilingen meedingen naar de klanten van zorgverzekeraars Achmea en Menzis. De zorgverzekeraars doen dat bij wijze van proef. Van Dungen benadrukt dat hij geen bezwaar heeft tegen de veilingen, zolang dat maar verantwoord is. Wat hem betreft kan dat bijna niet met een tarief dat 20 procent onder het officiële tarief zit.

Oproep
Menzis heeft vorige week de kraamzorginstellingen zelf al opgeroepen om niet structureel onder de kostprijs te bieden, omdat de zorgverzekeraar dat niet verantwoord vindt. “Dat gebeurde in sommige gevallen al wel”, aldus een woordvoerder. In de oproep benadrukt de verzekeraar dat niet de prijs, maar de kwaliteit de doorslag geeft.

Kwaliteit
De woordvoerder legt verder uit dat de instellingen die mogen bieden, van te voren al gecontroleerd zijn op kwaliteit. Daarbij is ook gekeken naar wat de instellingen met opleidingen doen. Menzis wil de proef met de internetveiling van kraamzorg na een jaar evalueren.

Bron: ANP

Recente artikelen