Het voorland van vijfsterren verpleeghuis en het gevolg van taakverdeling

Array

Verpleeghuizen moeten net als hotels een systeem met sterren krijgen. De instellingen kunnen dan extra sterren verdienen door bijvoorbeeld beter eten en drinken te serveren. Patiënten moeten wel meer gaan betalen indien zij kiezen voor een vijfsterren-verpleeghuis. Daarnaast bestaat er een risico op versnippering van de eerstelijnszorg. Samenwerking wordt daarom steeds belangrijker. Dit concluderen het RIVM en het NIVEL in het rapport Op één lijn dat vandaag aan Minister Hoogervorst is aangeboden. Sunny krijgt het gevoel dat patiënten de zelfde kant op gaan als de auto-industrie.

Versnippering van de zorg

Aangezien het verleden heeft geleerd dat Nederland te klein is voor nog meer centra zullen deze centra waarschijnlijk in het buitenland gevonden moeten worden. Daarnaast zal er wel versnippering gaan ontstaan. Versnippering van de zorg en daarmee ook versnippering van expertise in niemands voordeel. Een beetje zoals het nu met je leasebak gaat Ik zie het al voor me, straks als ik oud en versleten ben, is de pas van mijn ziektekosten verzekering het equivalent van de tankpas die bij de auto wordt geleverd. En de voorwaarden van die verzekering zullen dan zeker ook wel veel gaan lijken op de voorwaarden die nu al bij de leasebak van de redactie zitten. Ik zie het al helemaal voor me, heb je zo’n computertelefoon Truus van je verzekeraar aan de lijn met een legio aan opties

Belt u vanwege diabetes, toets 1
Belt u vanwege dikke voeten, toets 2
Belt u vanwege hartklachten, toets 3
Belt u vanwege COPD/Astma, toets 4
Belt u vanwege gebroken heup, toets 5
Belt u vanwege overgewicht, toets 6
Belt u vanwege stoppen met roken, toets 7
Belt u vanwege incontinentie, toets 8
Zit uw klacht er niet bij, toets 9
En wat te denken van een schadereglement voor je lijf. Ik zie het al helemaal voor me. Als ik straks, oud, ziekelijke en krakkemikkig ben. Dan moet ik voor mijn Diabetes naar het specifieke Diabetes centrum, met m’n longemfyseem door het roken op eigen kosten naar een particuliere COPD instelling. Breek ik mijn heup dan kan ik voor kiezen om een 1, 2, 3 of 4 sterren arrangement wil kiezen bij de heupkliniek in Spanje. Dan mag ik ook kiezen of ik een verrassingsavond wens voor mijn kinderen. Of ik mijn eigen oude heup wil meenemen als relikwie. Dan kan ik hem laten verzilveren, vergulden of in plexiglas laten gieten als Presse-papier. Dan moet ik voor incontinentie naar de DA en mag ik niet naar de Trekpleister, waar ik wel weer heen moet voor mijn glucosemeterstripjes. Dan moet ik voor mijn pacemaker wel naar Nieuwegein maar voor dotteren moet ik naar Rotterdam. Mag ik alleen maar sporten onder begeleiding van een het filmpje met oefeningen van mijn verzekeraar. Moet in ongeveer halfjaarlijks bewijzen dat ik niet andere klachten heb ontwikkeld want dan gaat mijn premie omhoog en anders vervalt mijn no-claim. En als ik echt topzorg wil dan kan ik vast een soort Blackcard krijgen a la de AMEX Blackcard. Dan mag ik vast kiezen voor de presedentialsuite in het bejaardentehuis en kan ik kiezen in welke kleur mijn suite krijgt binnen 24 uur, als ik met spoed in een ziekenhuis wordt opgenomen. Ik hoop maar dat ik later geen dementie ontwikkel want ik ben bang dat ik, zeker op latere, nog een hoop moet gaan onthouden. O ja, ik heb alvast een stukje gefabriekt van de ziekenkostenpolis van de toekomst. Geachte Eerste Kamer leden. Ik hoop toch echt dat ik ook op latere leeftijd niet dood hoef te gaan omdat ik niet meer heb onthouden wat ik allemaal moest doen om gezond te blijven en verzekerd te blijven.

(Hieronder een passage van toekomstig schadereglement van de toekomst naar Sunny)

2. BIJ SCHADE EN GEBREKEN AAN VAN UW LIJF

SchadeIn het geval van een ongeval of schade aan uw lijf raden wij u aan voor een snelle afwikkeling aan om de volgende procedure te hanteren:Procedure ter plekke
• U vult altijd ter plekke en indien mogelijk samen met uw partner het Europees Schadeformulier in; vergeet niet ook de achterkant in te vullen.
• Het formulier moet volledig worden ingevuld en ondertekend.
• U neemt contact op met de huisarts die zelf beoordeelt of zijn/haar aanwezigheid noodzakelijk is.

Verdere procedure
• U neemt binnen 24 uur telefonisch contact op met Centraal Beheer, (0800) CENTRAALBEHEER om het mankement aan uw lijf te melden. Het is noodzakelijk dat u alle gebreken en ongemakken meldt, dus ook kleine ongemakken aan uw leesbril, gehoorapparaat, siliconenvulling, kunstheupen, klapperende hartkleppen, steunzolen, steunkousen, kunstgebit en dergelijke. Indien uw werkgever gekozen heeft voor een eigen verzekeraar dient u uiteraard met deze maatschappij contact op te nemen.
• De Centraal Beheer-medewerker verbindt u vervolgens door met één van de door Centraal Beheer geselecteerde herstelbedrijven voor een afspraak. Deze afspraak is uiteraard op het moment dat het u uitkomt.
• Centraal Beheer verzorgt de verdere afwikkeling, zoals het betalen van de factuur voor de reparaties en verbruikte materialen.

Het is zeer belangrijk dat u het volledig ingevulde verzekeringsformulier binnen 48 uur aan de afdeling ziektekostenverzekering van Centraal Beheer. Een niet gemelde schade wordt uiteindelijk wel, bij total body-check-up dooor uw verzekeringarts geconstateerd. Centraal Beheer vergoedt in de meeste gevallen die schade niet meer en ziet zich dan geconfronteerd met de kosten.
Diabetes Als u diabetes heeft, dan kunt u deze schade telefonisch melden bij Centraal Beheer: (055) 5775077. Tevens kunt u direct contact opnemen met Diabetescentrum bu u in de buurt om uw ruit te laten reguleren. U kunt het Diabetescallcenter bereiken onder telefoonnummer: 0800-DIABETES. U ontvangt dan één van de medewerkers van het Diabetescentrum aan de telefoon welke u door verwijst naar een van de dichtstbijzijnde Diabetes servicecenters.

COPD
U dient in geval van COPD als volgt te handelen:
• direct melden bij de COPD-telefoon (0800-COPD) en laat daar zo snel mogelijk een spirometrie rapport opmaken;
• neem vervolgens contact op met Centraal Beheer, zij zorgen dan dat u zo spoedig mogelijk terecht kunt bij de COPD-Kliniek;
• vul een schadeformulier in;
• stuur beide documenten (Spirometrie rapport en ziektekostenformulier), tezamen met de aankoopnota’s van eventuele inhalators, op naar Centraal Beheer Achmea;
• de verzekeringsprocedure word voor u in werking gesteld.

Tips ter voorkoming van COPD
Als u onderstaande tips ter hare neemt, dan wordt de kans op COPD kleiner:
• Stop direct met roken;
• Inhaleer zo wenmig mogelijk schadelijk stoffen in;
• Beweeg regelmatig;
• doe de auto altijd op een raam van uw slaapkamer open; ( zorgt u wel voor een speciale dievenklem want dit is een conflicterende situatie met uw inboedelverzekering

Huisarts
Niet iedere huisarts hanteert heeft een contract met uw verzekeraar en hanteert daarom niet dezelfde voorwaarden met betrekking tot klachten. U kunt voor deze vraag het beste telefonisch contact opnemen met de huisarts in de buurt. Meestal is het mogelijk om de extra services, zoals ons sterrenpakket mee te verzekeren. De gegevens die wij nodig hebben, zijn:
• Verzekeringsnummer
• een omschrijving van de klachten
• Het voorlopige schadebedrag van uw klachten
• de naam van de personen die uw klachten eerder hebben verzekerd en behandeld

Pacemaker
Uw pacemaker en ICD zijn niet standaard meeverzekerd. U kunt bij Active cardiology lease telefonisch navragen of uw huidige pacemaker of ICD is meeverzekerd. Wanneer u dat wilt, kunnen wij uw pacemaker of ICD verzekeren. De gegevens die wij nodig hebben zijn:
• Nummer van uw ICD of Pacemaker
• de datum van inplantatie
• het merk en type ICD of Pacemaker
• de waarde van uw pacemaker of ICD

Schadevrije jaren
U kunt van ons een schadevrij-levenverklaring ontvangen. Er zijn enkele voorwaarden waaraan voldaan moet zijn:
• De Centraalbeheer Check-up controle arts heeft uw jaarlijkse keuringen verzorgd
• De gegevens van de keuringen van de afgelopen 10 jaar zijn nog voorhanden
• Akkoordverklaring om al uw medische gegevens in te zien
• De desbetreffende huisarts verleent zijn medewerking

Deze verklaring wordt eenmalig afgegeven

Recente artikelen