Regionale zorgverzekeraars: geef huisartsen het geld

Array

Verdeling moet transparant.
Huisartsen moeten zelf bepalen hoe ze het geld verdelen dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) aan de zorgverzekeraars wil geven om te verdelen. Als ze het maar op een transparante wijze doen en afspraken maken over de kwaliteit van de zorgverlening.
Bovendien moeten de huisartsen duidelijke afspraken maken met ziekenhuizen en de apothekers over doorverwijzen en het voorschrijven van medicijnen. Dat stelt de Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (VRZ) vrijdag. Leden van de VRZ (Azivo, Salland, De Friesland en Zorg en Zekerheid) vinden dat de discussie tussen de overheid en de huisartsen te veel is gericht op geld en te weinig gaat om de kwaliteit van de zorg.

Marktwerking
De huisartsen verzetten zich tegen het plan van minister Hoogervorst om de zorgverzekeraars te laten onderhandelen met huisartsen over 90 miljoen, onder het mom van marktwerking. Wat de VRZ betreft maken de huisartsen daar zelf afspraken over, als dat maar inzichtelijk gebeurt, stelt bestuurslid A. de Groot van VRZ. In totaal gaat er bijna 1,5 miljard euro om in de huisartsenzorg. “Op zichzelf is die 90 miljoen veel geld, maar dit is wisselgeld ten opzichte van het totaal.” De regionale verzekeraars willen het geld wel zelf aan de huisartsen geven. Het is niet de bedoeling dat minister Hoogervorst die 90 miljoen euro verwerkt in het vaste inschrijftarief per patiënt, zoals de huisartsen dat eisen.

Bron:ZIBB ANP

Recente artikelen