Minister Hoogervorst moet in de verdediging

Array


Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet vandaag in de Eerste Kamer de zorgverzekeringswet en de wet op de zorgtoeslag verdedigen die hij volgend jaar wil invoeren.
Zijn plannen stuiten op veel weerstand, vooral van de senatoren van de oppositie. PvdA, SP en GroenLinks koersen aan op uitstel. Het CDA, VVD en D66 willen dat de plannen doorgaan.
Maar ook de regeringspartijen stellen vraagtekens bij zaken als de vrije artsenkeuze, de combinatie van eigen risico’s en de no-claim of de effecten voor mensen met lage inkomens.
Het zal een lange dag worden. De kritische senatoren hebben er tot half twee ’s nachts de tijd voor uitgetrokken.

Een verplichte verzekering voor iedereen. Het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen verdwijnen. Ook de ambtenarenregelingen voor ziektekosten verdwijnen. Alleen militairen in actieve dienst worden uitgezonderd.

Verzekeraars sturen uiterlijk 16 december 2005 een aanbod voor de nieuwe verzekering naar hun eigen klanten. Maar verzekerden mogen ook overstappen naar een andere verzekeraar. Iedereen krijgt tot 1 maart 2006 de tijd om een keuze te maken.

Wie zich niet voor 1 maart 2006 verzekert, loopt risico op een boete. Nu is iedereen met een inkomen onder de ziekenfondsgrens automatisch verzekerd via de ziekenfondswet.

Omdat de kans groot is dat veel mensen volgend jaar niet reageren op het aanbod van de zorgverzekeraars, werkt minister Hoogervorst aan een overgangsregel. Daarin moet komen te staan dat mensen die niet op tijd reageren volgend jaar automatisch bij hun huidige verzekeraar verzekerd blijven.

De nieuwe basisverzekering vergoedt hetzelfde als het huidige ziekenfondspakket. Mensen die zich voor meer willen verzekeren, kunnen een vrijwillige aanvullende verzekering afsluiten.

De nominale premie voor de basisverzekering bedraagt naar verwachting 1100 euro. Daarnaast is er een inkomensafhankelijke bijdrage die verplicht betaald wordt door de werkgever of de uitkeringsinstantie. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Mensen met lagere inkomens komen in aanmerking voor een zorgtoeslag die net als de huursubsidie maandelijks wordt uitgekeerd. De toeslag kan oplopen tot maximaal 425 euro voor een alleenstaande en 1200 euro voor een stel. De belastingdienst stuurt hier in september een brief over. Wie voor 1 november 2005 het aanvraagformulier terugstuurt, krijgt in december al geld overgemaakt.

Voor de basisverzekering geldt geen verplicht eigen risico, maar wel het no-claimsysteem dat nu al van kracht is voor ziekenfondspatiënten. De no-claimregeling betekent dat mensen alles wat zij minder dan 255 euro per jaar uitgeven aan de dokter, aan het eind van het jaar terug kunnen krijgen. Kraamzorg, de huisarts en zorg voor kinderen tellen daarbij niet mee.

Het is wel mogelijk een vrijwillig eigen risico af te spreken met een verzekeraar voor de basisverzekering. Voor de huisartsenzorg telt dan alleen het consulttarief mee. Over het vaste inschrijftarief kan geen eigen risico worden afgesloten.

Zorgverzekeraars mogen over de basisverzekering geen hogere premies vragen aan mensen met een hoger gezondheidsrisico of aan ouderen.

Bron: RTL Nieuws

Recente artikelen