VWS: Bouwcollege omvormen tot expertise-instituut

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) zal op termijn doorgaan als privaatrechtelijke expertise-instituut voor zorg en bouw. Het ministerie van VWS schrijft aan de Tweede Kamer dat ze anders de opgebouwde kennis en ervaring over bouwen in de gezondheidszorg zal verliezen.
Wettelijk gezien is er geen reden meer om het Bouwcollege als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) te handhaven, omdat over ongeveer vijf jaar de wettelijke vergunningsplicht om te bouwen vervalt. Juist die vergunningsplicht behoort tot de primaire taak van het Bouwcollege, zo licht het ministerie toe.

De overheid verwacht dat de behoefte aan deskundig advies bij veldpartijen zal toenemen, wanneer rond 2010 zorginstellingen zelf verantwoordelijk worden voor bouw- en investeringsbeslissingen. Het expertise-instituut kan volgens VWS een belangrijke bijdrage leveren aan een goede uitvoering van overheidstaken. Toezicht op de kwaliteit van zorg en het onderhouden van de systematiek voor prestatiebekostiging vallen onder deze publieke taken. Het gaat hier om twee functies die in het nieuwe zorgstelsel behoren tot het takenpakket van respectievelijk de Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Zorgverzekeraars en zorgkantoren willen daarnaast weten of de door hen ingekochte zorg kwalitatief goed en niet te duur is. Om die reden kunnen deze partijen gebaat zijn bij een instituut dat onafhankelijk een ‘second opinion’ kan geven op voorgenomen vastgoedplannen, aldus het ministerie van VWS.

Bron: ZN

Recente artikelen