Bacteriën zijn ons te slim af

Nederlandse artsen schrijven minder vaak antibiotica voor dan collega’s in de rest van Europa, zo bleek vorige week uit onderzoek.
Toch is er ook hier sprake van een toename van de resistentie; bij 10 procent van de gebruikers werkt het antibioticum niet. Alle reden te zoeken naar nieuwe middelen.

Waren antibiotica 77 jaar geleden de grootste uitvinding van de eeuw op medisch gebied, inmiddels blijkt wereldwijd antibioticagebruik ook een keerzijde te hebben: als bacteriën veelvuldig in aanraking komen met antibiotica, worden ze resistent. Bacteriën delen zich namelijk met een grote snelheid en bij elke deling vinden mutaties plaats. De bacteriën die resistent worden, kunnen overleven, gevoelige bacteriën worden uitgeschakeld.
Resistente bacteriën zijn moeilijk te bestrijden, omdat ze niet meer reageren op de gangbare antibiotica. Jaarlijks sterven hierdoor naar schatting 10.000 Europeanen, zo blijkt uit een rapport van de Europese Unie. Blijft het resistentieprobleem zich in het huidige tempo ontwikkelen, dan is de kans groot dat bepaalde ernstige bacteriële infecties, die nu nog goed behandelbaar zijn, over 10 jaar weer dodelijk worden.

Recente artikelen