Code Goed Bestuur voor goede doelen

De negentig leden van de branchevereniging van landelijk wervende goede doelen (VFI) moeten eind volgend jaar voldoen aan een nieuwe code voor goed bestuur. Een commissie onder leiding van SER–voorzitter Wijffels heeft de beginselen dinsdag gepresenteerd. In een speciaal hoofdstuk staat dat de beloningen voor directieleden moeten worden afgeleid van salarissen bij de overheid.
De besteding van middelen moet effectief zijn, resultaten worden vooraf bepaald en achteraf geëvalueerd, informatie over werving is open helder, gevers worden niet misleid of onder druk gezet en de kosten staan in verhouding met de opbrengsten, zijn enkele van de principes die Wijffels heeft opgesomd. De sector kwam vorig jaar negatief in het nieuws toen de beloningen van bestuurders bekend werden. Directeur V. Manger Cats van de Hartstichting bleek een salaris van 170.000 euro per jaar op te strijken en weigerde in te leveren. Dat resulteerde in een opstand onder de collectanten en minder giften. Manger Cats ging uiteindelijk met vervroegd pensioen.
De leden van VFI hebben tezamen 1,3 miljard euro inkomsten, waarvan ongeveer 650 miljoen euro uit eigen fondsenwerving. Onder meer Artsen zonder Grenzen, het Aids Fonds, het Astma Fonds, Greenpeace, Natuurmonumenten, Slachtofferhulp, het Rode Kruis, Reumafonds, het Wereld Natuur Fonds en Unicef zijn aangesloten.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Recente artikelen