Iedereen een nieuwe ziektekostenverzekering

Ruim een kwart eeuw wordt er al politieke strijd gevoerd over de invoering van één zorgverzekering voor alle burgers. Plannen van de staatssecretarissen Hendriks (1973-1977), Dees (1986-1989) en Simons (1989-1994) liepen telkens vast op onaanvaardbare inkomensgevolgen, weigerachtige verzekeraars, medici en werkgevers en teruggeschrokken politieke partijen. Met het debat in de senaat komt de besluitvorming over een fundamenteel nieuw systeem in een laatste stadium. Als de senaat deze of volgende week instemt met het wetsvoorstel voor een nieuw zorgstelsel komt er vanaf 1 januari één basisverzekering. Daarin krijgen patiënten ongeveer dezelfde behandelingen vergoed als nu in het basispakket van het ziekenfonds: de huisarts, de specialist, het ziekenhuis en de apotheek, plus de kortdurende geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast kan iedereen zich aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de tandarts voor volwassenen en alternatieve geneeswijzen.Waarom wil het kabinet een nieuw zorgstelsel invoeren?

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil dat de zorg efficiënter wordt en de kosten beter in de hand worden gehouden. Tussen 1953 en 2003 werd de gezondheidszorg steeds duurder, van 3,3 procent naar 12,6 procent van het bruto nationaal product. Bovendien is het huidige systeem te omslachtig, vindt de minister. Zijn voorgangers vonden dat ook. Al sinds de jaren tachtig proberen bewindslieden het systeem te veranderen. Tot nu toe is dat steeds niet gelukt. De Tweede Kamer stemde in november in met het nieuwe stelsel.

Voor wie is de nieuwe zorgverzekeringswet?

Voor iedereen. De huidige zieketekostenverzekering vervalt. In de nieuwe wet staat dat zorgverzekeraars verplicht zijn iedereen te accepteren, hoe oud of hoe ziek ook. Iedereen is verplicht zich voor zorg te verzekeren, militairen in actieve dienst uitgezonderd. Wie zich om geloofsredenen niet wil verzekeren voor medische zorg, hoort tot de circa 4.000 gemoedsbezwaarden in Nederland. Voor die groep komt een spaarregeling.

Wat moet een verzekerde vanaf 1 januari gaan betalen?

Iedereen gaat meer premie betalen. Een ziekenfondsverzekerde betaalt nu gemiddeld 600 tot 800 euro. Dat wordt straks gemiddeld 1.100 euro. Maar ter compensatie wordt er een zorgtoeslag ingevoerd. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen en de gezinssituatie. Wie alleen woont heeft recht op een zorgtoeslag van maximaal 425 euro per jaar. Een stel heeft recht op maximaal 1.200 euro per jaar. Daarnaast zijn er nog meer fiscale regelingen. In principe betaalt niemand meer dan 5 procent van zijn bruto inkomen aan zorgpremies, een alleenstaande niet meer dan 3,5 procent. Maar dat is exclusief het eigen risico. En wie zich wil bijverzekeren is meer kwijt.

Wat kost het nieuwe zorgstelsel?

Ten minste 3 miljard euro. De overheid is straks structureel 2,1 miljard euro kwijt aan de zorgtoeslag, 0,9 miljard euro voor compensatie van de inkomenseffecten, 72 miljoen euro voor de uitvoering van de zorgtoeslag, en nog 16 miljoen euro voor de publiekscampagne.

Hoe krijg je een zorgtoeslag?

Wie tot de 10 miljoen Nederlanders behoort die jaarlijks minder dan 30.000 euro bruto verdienen, ontvangt in september vanzelf een aanvraagformulier, dat voor 1 november naar de Belastingdienst moet worden gestuurd. Die bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag en keert deze iedere maand, voordat de premie moet worden betaald. De Belastingdienst betaalt de eerste zorgtoeslag, voor de premie van januari, als het goed is in december al uit. Deze regeling levert wel veel nieuwe bureaucratie op: het kost alleen al in 2006 70 miljoen euro.

Bij welke zorgverzekeraar kun je je het beste verzekeren?

Dat is nog onduidelijk. De zorgverzekeraars moeten voor 16 december hun klanten een aanbod doen voor een zorgverzekering én een aanvullende verzekering die zoveel mogelijk aansluiten bij de persoonlijke situatie. Dat aanbod is geldig tot 1 maart. Daarna heeft iedereen nog twee maanden de tijd om kosteloos over te stappen naar een andere verzekeraar. Tot 1 mei heeft iedereen dus de tijd om de beste verzekeraar en de beste verzekering voor u uit te zoeken. Op vergelijkingssites als www.kiesbeter.nl is het aanbod van verzekeraars te vergelijken.

Wat valt er te kiezen?

Iedereen kan zelf een verzekeringsmaatschappij en verzekeringsmodel kiezen. Zo’n verzekeringsmodel geeft op zorg in natura (zoals nu in het ziekenfonds), op een vergoeding (zoals voor particulieren), of een mix van die modellen. Het eigen risico bedraagt afhankelijk van de keuze circa 100 tot maximaal 500 euro per jaar. Die drie keuzes samen bepalen de nominale premie. Chronisch zieken en ouderen moeten evenveel premie en eigen risico te betalen als mensen met een lager gezondheidsrisico, met hetzelfde verzekeringsmodel. Verzekeraars mogen niet op leeftijd of ziekte discrimineren.

Er komt ook een zogenoemde pro-lifepolis, waarin vergoeding voor abortus, euthanasie, fertiliteitsbehandelingen en andere op basis van levensbeschouwelijke redenen controversiële prestaties zijn weggelaten. Daar staat geen premiekorting tegenover.

En als ik het in mei nog niet weet?

Regelt u helemaal niets, dan bent u in het nieuwe stelsel misschien wel automatisch onverzekerd. De minister overlegt hier nog over met de verzekeraars. In ieder geval moet u een boete betalen als u voor 1 mei geen zorgverzekering hebt afgelsloten.

Hoezo hebben verzekeraars een acceptatieplicht?

De zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor het basispakket, ongeacht, leeftijd en risico’s. Dus ook voormalig hartpatiënten, chronisch zieken en ouderen. Dat is nu niet zo: probeer als voormalig kankerpatiënt maar eens van verzekeraar te wisselen.

Maar kan iedereen zijn eigen arts. fysiotherapeut, specialist en ziekenhuis blijven kiezen?

Zoals het er nu uitziet, is dat niet vanzelfsprekend. Als de zorgverzekeraar een huisarts of specialist te duur vindt, of niet goed genoeg, dan hoeft hij niet met hem samen te werken. Wie dan wel zo’n arts wil bezoeken, maar moet daarvoor deels zelf voor de kosten opdraaien.

En kinderen, moeten die apart verzekerd?

Nee, kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd.

Waarom is er nog geen publiekscampagne over de nieuwe zorgwet begonnen?

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) wacht daar nog even mee, tot het zeker is dat het nieuwe zorgstelsel op 1 januari kan worden ingevoerd. Als een meerderheid van senatoren volgende week vóór het nieuwe zorgstelsel stemt, begint het ministerie vanaf 4 juli het publiek te informeren.

Bron: NRC

Recente artikelen