Plotselinge hartdood is voorspelbaar

Array

Af en toe worden we opgeschrikt door een plotseling overlijden van een jonge sporter. Zoals de twee marathonlopers (respectievelijk 29 en 50 jaar oud) die tijdens en net na de finish van de IJsselsteinloop begin mei in elkaar zakten. Zoals afgelopen zondag, waar twee hardlopers van 28 en 42 jaar net na de halve marathon van Stuttgart overleden. En zoals de voetballers Marc-Vivien Foe in 2003 (Kameroen) en Miklos Feher (Hongarije) in 2004, die midden in een wedstrijd plotseling stierven. Vaak zijn het jonge mensen die ogenschijnlijk gezond door het leven gingen, maar ineens aan een hartstilstand overlijden. Volgens verschillende onderzoeken zou deze plotselinge hartdood toch te voorspellen en dus te voorkomen zijn. Factoren die hartdood kunnen veroorzaken zijn onder andere: * Afwijkingen of ontstekingen van de hartspier
* Vernauwing van de aortaklep
* Hartritmestoornissen Naar in het bijzonder de laatste oorzaak is veel onderzoek gedaan. Volgens de nieuwste bevindingen zouden mannen bij wie het hart te snel slaat tijdens rustmomenten en te langzaam tijdens het sporten, een vier maal zo groot risico lopen op hartdood. Inspanningsoefeningen, waarbij de patiënt op cardio-apparatuur oefeningen moet doen, zouden dan ook veel vaker onderdeel moeten uitmaken van controles, vinden de onderzoekers. Artsen zouden het hartritmepatroon en de afwijkingen zo veel beter in de gaten kunnen houden. Ook kan dan goed worden uitgezocht hoe iemand het beste kan trainen. Training zorgt er in principe juist voor dat er minder snel ernstige ritmestoornissen in het hart kunnen ontstaan. Een geleidelijke, rustige opbouw is daarbij wel aan te raden. Zo is bij een ouder onderzoek onder een risicogroep gebleken dat hun hartslag in ruststand ongeveer 75 keer per minuut was, iets hoger dan het gemiddelde van 70. Tijdens een training ging dat niet veel verder omhoog dan 89, daarna ging dat maar heel langzaam omlaag. Dit heeft te maken met een slecht functionerend parasympathisch zenuwstelsel, dat er normaal voor zorgt dat de hartslag omlaag gaat na inspanning of geweken gevaar. Wie pijn op de borst of ritmestoornissen ervaart tijdens inspanning, kan beter langs een sportarts of cardioloog gaan alvorens verder te gaan met sporten. Ook wie in de naaste familie iemand had die jong is overleden aan een acute hartstilstand kan beter eerst een uitgebreide keuring ondergaan voordat hij/zij intensief een sport gaat beoefenen.
Bron Zorgkrant.nl

Recente artikelen