Rekening ziekenhuis onbegrijpelijk

Array

Rekeningen van ziekenhuizen zijn zowel voor patienten als medisch specialisten onbegrijpelijk. Het zogenaamde kostprijssysteem waarmee ziekenhuizen gefinancierd worden is te ingewikkeld en hanteert codes die voor patienten algebra zijn. En dat terwijl Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil dat de patient juist bewuster omgaat met de kosten van gezondheidszorg.

De zogeheten diagnose behandelcombinaties (DBC’s) zijn ingevoerd om de prijzen van ziekenhuisbehandelingen duidelijker te maken en waarmee patienten prijzen kunnen vergelijken. Bovendien moeten zorgverzekeraars en ziekenhuizen met die kostprijs per behandeling kunnen onderhandelen over de financiering van de zorg. Maar inmiddels is het aantal hiervoor ontwikkelde prijskaartjes uitgegroeid tot ongeveer 28.000.

Specialisten, maar ook ziekenhuisdirecteuren kunnen er eveneens niet mee uit de voeten. Al eerder bleek dat ziekenhuizen onverklaarbare verschillen in prijs hanteren in vergelijking met het buitenland. Toen vroeg een huisarts de Kamer om opheldering en inmiddels hebben een meerderheid van PvdA, CDA en VVD vastgesteld dat de DBC’s te ingewikkeld zijn.

Bron: Planet.nl

Recente artikelen