RNA speelt rol bij ontwikkeling kanker

Array

Ribonucleïnezuur gebruiken bij vaststellen ziekte LONDEN – Wetenschappers hebben een nieuwe groep van boosdoeners ontdekt die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kanker bij mensen. Het gaat om kleine delen van ribonucleïnezuur (RNA), zogeheten microRNA’s die de activiteiten van genen controleren.
RNA is betrokken bij de ontwikkeling van proteïnen in cellen.

Ziekteontwikkeling
Drie verschillende teams van onderzoekers meldden dat microRNA’s sommige vormen van kanker beginnen en zouden kunnen worden gebruikt bij het vaststellen van de ziekte. “Deze minuscule moleculen zijn nu definitief in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker”, zegt Paul Meltzer van het National Human Genome Research Institute in het Amerikaanse Maryland in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Mysterie
Volgens Meltzer verandert door het onderzoek het landschap van de kankergenetica. Meer dan tweehonderd microRNA’s zijn bekend, maar hoe zij precies functioneren is een mysterie. Volgens Meltzer kunnen de onderzoeksuitkomsten licht werpen op wat mis gaat als tumoren worden gevormd, hoe kankers te ontdekken en op de keuze van de meest geschikte behandeling.

Bron: ANP

Recente artikelen