CTZ: Tijd rijp voor vrijgeven tarieven kraamzorg

Array

Het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ) heeft in het rapport ‘Prestaties zorgverzekeraars bij inkoop kraamzorg’ de activiteiten en resultaten van zorgverzekeraars onderzocht op de terreinen van de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van kraamzorg. Het CTZ concludeert dat zorgverzekeraars hun prestaties kunnen verbeteren als zij uitgaan van een planning- en controlcyclus. Bovendien pleit het CTZ voor het vrijgeven van de tarieven voor kraamzorg.

Duidelijke resultaat gerichte afspraken maken, de nakoming daarvan goed bewaken en bijsturen als de resultaten daartoe aanleiding geven zijn onderdelen van een planning- en controlcyclus. Zorgverzekeraars kunnen bij het invullen van hun rol bij het verbeteren van de kwaliteit van kraamzorg ook gebruik maken van al bestaande bronnen.

Volgens het CTZ zou het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nu kunnen onderzoeken of ze de tarieven voor kraamzorg kan vrijgeven. Het CTZ meent dat de tijd daarvoor rijp is nu toegang tot kraamzorg geen probleem meer is, zorgverzekeraars bij het inkopen van kraamzorg goed presteren en de verwachting bestaat dat zorgverzekeraars hun rol bij het verbeteren van de kwaliteit van kraamzorg gaan invullen.
In het onderzoeksrapport zijn zowel de behaalde resultaten 2003 als de inkoopactiviteiten 2004 meegenomen. Bij het onderzoek waren in totaal 19 zorgverzekeraars betrokken. Volgens het CTZ presteren zorgverzekeraars bij het inkopen van kraamzorg in het algemeen redelijk tot goed.

Zorgverzekeraars zorgen ervoor dat verzekerden toegang hebben tot kraamzorg, er resultaatgerichte afspraken over partusassistentie zijn gemaakt en een meerderheid van hun verzekerden voldoende kraamzorg krijgt. Alleen in de zomermaanden en in sommige stedelijke gebieden bestaan nog capaciteitsproblemen bijkraamzorgaanbieders, aldus het CTZ.

De meeste zorgverzekeraars zien toe dat zorgaanbieders betaald krijgen op basis van hun prestaties en ervoor zorgen dat kraamzorginstellingen geen onnodige uren kraamzorg leveren.

Wel dienen zorgverzekeraars de kwaliteit van zorg beter aansturen door met de zorgaanbieders effectieve afspraken te maken over het gewenste kwaliteitsniveau. Initiatieven van zorgverzekeraars tonen aan dat zij hiermee ook daadwerkelijk aan de slag gaan.

Zorgverzekeraar CZ gaat bijvoorbeeld kraamzorg beter afstemmen op wat na de bevalling nodig is. Met dit zorgindicatiemodel van CZ wordt bij aanmelding bij het kraamcentrum een minimum aantal uren kraamzorg vastgesteld en afhankelijk van de persoonlijke situatie passen de verloskundige en het kraamcentrum direct na de bevalling het aantal kraamzorguren aan.

Bron: ZN

Recente artikelen