Ibuprofen verhoogt de kans op hartaanval

Array


Ibuprofen, een van de meest gebruikte pijnstillers, geeft bij regelmatige inname een sterk verhoogd risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd aan de universiteit van het Britse Nottingham. De onderzoekers hebben gebruikers van de pijnstillers opgeroepen niet acuut te stoppen met de medicijnen maar verder onderzoek af te wachten, zo meldden vrijdag diverse Britse kranten.
Ibuprofen is een eenvoudige pijnstiller en het behoort net als acetylsalicylzuur tot de prostaglandinesynthetaseremmers. Alle tabletten of dragees van 100 of 200 mg ibuprofen kunnen als eenvoudige pijnstillers worden beschouwd (Advil, Nurofen, Femapirin, Relian, Ibuprofen, Brufen). Andere, méér ibuprofen bevattende medicijnen zijn voor reumabehandeling bedoeld. Tabletten met meer dan 400 mg zijn niet zonder recept verkrijgbaar. Ibuprofen is vergeleken met acetylsalicylzuur of paracetamol geen enorme vernieuwing te noemen en voor eenvoudige pijnbestrijding moet de voorkeur worden gegeven aan paracetamol. Ibuprofen en paracetamol passen wel beide in de familie van de veilige, eenvoudige pijnstillers. Producenten van ibuprofen (met name in de Verenigde Staten) proberen uiteraard hun middel onder de aandacht te brengen en doen dat door het te vergelijken met enerzijds acetylsalicylzuur en anderzijds paracetamol, middelen die in bepaalde omstandigheden ernstige bijwerkingen kunnen hebben (zie de beschrijvingen van de desbetreffende medicijnen). In zulke vergelijkingen vallen de nadelen van ibuprofen niet op, maar deze zijn er wel degelijk. Ibuprofen wordt gebruikt als een alternatief voor pijnstillers als paracetamol en aspirine. Het bezit onstekingremmende kwaliteiten en wordt regelmatig geslikt door mensen met onder meer ontstekingen aan gewrichten, zoals artritis. De stof behoort tot een brede groep van ontstekingremmers, de NSAID’s, en is o.a. verwerkt in merkpijnstillers Nurofen en Advil.
In het onderzoek is gekeken naar meer dan 9000 mensen tussen de 25 en 100 jaar oud die tussen 2000 en 2004 een hartaanval kregen. Nadat risicoverhogende factoren als de leeftijd en roken in acht waren genomen, bleek dat de patiënten die in de drie maanden voor hun hartfalen ibuprofen voorgeschreven hadden gekregen, 24 procent meer kans hadden op een hartaanval. Het slikken van een nog sterker ontstekingremmend middel, Diclofenac, is alleen op recept verkrijgbaar.

Bron: Nu

Medicijngroep:
Reuma: niet-hormonale ontstekingsremmende middelen (nsaid’s)
Soortnaam:
ibuprofen

Waarschuwingen en bijwerkingen
Interacties met andere medicijnen

Ibuprofen wordt bij de volgende klachten gebruikt:

Bron: NU.nl

Recente artikelen