Verspreiding van tuberculosebacterie van Beijing genotype in kaart gebracht


Het Beijing genotype van Mycobacterium tuberculosis is de oorzaak van het grootste deel van de tuberculosegevallen in Azië. Vooral ook in Oost-Europa komt dit type bacteriën epidemisch voor en is het geassocieerd met multiresistentie tegen anti-tuberculose medicamenten. In dierproeven blijken Beijing genotype bacteriën veel virulenter te zijn dan andere M. tuberculosis-stammen en zijn ze in staat om de bescherming door vaccinatie te doorbreken. Het is zorgelijk dat het Beijing genotype zich snel lijkt te verspreiden stelt Ing. K. Kremer in haar proefschrift, waarop zij op 15 juni promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Verspreiding
Kremer onderzocht welke DNA-typeringsmethoden het meest geschikt zijn om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende stammen van Mycobacterium tuberculosis. Vervolgens bestudeerde ze de verspreiding van één van de subtypes van M. tuberculosis, het Beijing genotype, en de associatie van dit genotype met resistentie tegen anti-tuberculosis medicamenten door DNA-typering toe te passen bij bacteriën geïsoleerd uit bijna 30.000 patiënten.
Tuberculosegevallen
Zij toont aan dat het Beijing genotype de oorzaak is van het grootste deel van de tuberculosegevallen in Azië. In Vietnam, Bangladesh, Cuba, Zuid-Afrika, de voormalige Sovjetunie en in sommige delen van West-Europa komt dit type epidemisch voor. In die gebieden is er veelal ook sprake van een sterke associatie met resistentie tegen anti-tuberculose medicamenten. Ook bleek dat Beijing genotype stammen vaker voorkomen bij BCG-gevaccineerde personen, wat een verminderde effectiviteit van het vaccin voor dit soort stammen suggereert. In dierproeven blijken Beijing genotype bacteriën veel virulenter te zijn dan andere M. tuberculosis-stammen en zijn ze in staat om de bescherming door vaccinatie te doorbreken. Volgens Kremer is dit een zorgwekkende situatie omdat de wereldwijde verspreiding van tuberculose gedeeltelijk veroorzaakt lijkt te worden door het groeiende probleem van resistentie.

Promotie
Kremer promoveert op woensdag 15 juni om 10 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Genetic markers for Mycobacterium tuberculosis; characterization and spread of the Beijing genotype’. Haar promotor is prof. dr. M.W. Borgdorff, hoogleraar Internationale gezondheidszorg in het bijzonder tuberculose. Co-promotor is dr. ing. D. van Soolingen van het RIVM.

Bron: RIVM

Recente artikelen