CTZ sluit convenant met Consumentenbond en NPCF

Array

Het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) heeft dinsdag 8 juni een convenant ondertekend met de Consumentenbond en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). In dit convenant staan afspraken waarmee onder meer duidelijke keuzeinformatie over de zorg beschikbaar moet komen voor consumenten. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid onderstreepte tijdens de bijeenkomst het belang
van keuze-informatie en zegde toe deze informatie desnoods af te dwingen bij zorgverzekeraars en zorginstellingen. De Consumentenbond werkt al geruime tijd aan een zogenaamde keuzegids over zorgverzekeraars. Mensen moeten straks een goede verzekering kunnen kiezen. Deze keuzegids gaat onder meer informatie bevatten over acceptatiebeleid, zorginkoop en klachtafhandeling. Keuze-informatie over prijs en kwaliteit is essentieel in het nieuwe verzekeringsstelsel, dat in 2006 wordt ingevoerd. Alleen dan kunnen consumenten, door al dan niet over te stappen, zorgverzekeraars stimuleren om betere zorg in te kopen. Met het afgesloten convenant hebben de Consumentenbond en het CTZ onder meer afspraken gemaakt welke informatie het CTZ vanuit zijn toezichthoudende taken kan geven over de zorgverzekeraars. Het CTZ is bezig met zogenaamde prestatie-indicatoren waarmee het functioneren van een zorgverzekeraar beoordeeld kan worden. Deze uitkomsten kunnen vervolgens gebruikt worden bij de hierboven genoemde keuzegids.Ook wil het CTZ wil met dit convenant voorkomen dat de Consumentenbond en de NPCF ook gaan oordelen over zaken waarover hij toch al toezicht uitoefent, zoals de zorginkoop, klachten
en inspraak. Kortom, het convenant bevat afspraken over het uitwisselen van informatie over prestaties van zorgverzekeraars, ervaringen van verzekerden en het uitvoeren van onderzoek.
Door de samenwerking wordt voorkomen dat verzekeraars onnodig worden belast met informatieverzoeken.

Volgens de Consumentenbond is de aanwezigheid van een sterke toezichthouder onontbeerlijk.Deze moet toezien op het gedrag van zorgverzekeraars richting consumenten en daadkrachtig kunnen optreden bij oneerlijke handelspraktijken tegen consumenten, zoals risicoselectie op het basispakket of misleidende informatie. Bovendien moet de toezichthouder werkzaam zijn op het moment dat de basisverzekering wordt ingevoerd, dus uiterlijk 1 januari 2006. Met de NPCF is het CTZ nog in overleg hoe de samenwerking concreet eruit gaat zien. Doelstelling van de samenwerking is vooral de positie van patiënten en consumenten van zorg te versterken in het stelsel van de zorgverzekeringen. Iris van Bennekom, directeur NPCF: ‘Dit convenant is een eerste stap, een intentie tot samenwerken. Zorginkoop wordt voor de NPCF een belangrijk punt als onderdeel van de keuzegids. De NPCF wil daar ook haar verantwoordelijkheid in nemen.
Hoogervorst vindt dat er door de ondertekening een belangrijke stap gezet is. ‘Door het tekenen van het convenant spreken het CTZ, de Consumentenbond en de NPCF af samen te werken om de verzekerden zo groot mogelijke openheid te geven over wat de verzekeraars te bieden hebben. Hierdoor kan de klant echt kiezen,’ aldus Hoogervorst.

Bron: CTZ

Recente artikelen