Niet gecategoriseerd

Belangrijke rol neus in Stafylokokken ziekenhuisinfecties

Array

Dr. Heiman Wertheim, afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC, heeft in het kader van zijn promotie breed onderzoek gedaan naar Staphylococcus aureus ziekenhuisinfecties, waaronder MRSA, in relatie tot dragerschap van deze bacterie in de neus.

Hij promoveert op 17 juni aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

De bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus) is één van de belangrijkste verwekkers van ziekenhuisinfecties. De variant die niet bestreden kan worden met normale antibioticakuren, wordt MRSA genoemd (methicilline resistente staphyolococcus aureus).

In zijn onderzoek toont Heiman Wertheim aan, dat S. aureus neusdragers in het ziekenhuis drie keer zoveel risico hebben ten opzichte van niet-dragers op het krijgen van een bloedbaan infectie met S. aureus. Mensen die geen S. aureus neusdrager zijn, hebben echter een groter risico op overlijden dan dragers wanneer zij een S. aureus bloedbaaninfectie doormaken (46% versus 18%). Mogelijk hebben neusdragers een gedeeltelijke immuniteit, mede gezien het feit dat 80% van de S. aureus infecties wordt veroorzaakt door hun eigen stam.

S. aureus wordt steeds ongevoeliger voor antibiotica. Daarom is het voorkomen van S. aureus infecties essentieel. Een veelgebruikt middel is het antibioticum mupirocine als neuszalf. Wertheim toont aan dat mupirocine neuszalf alleen niet afdoende is om de bacterie kwijt te raken of infecties te voorkomen. Wertheim: "Er zijn dus nieuwe effectieve preventieve maatregelen nodig. Daartoe moet het mechanisme dat leidt tot dragerschap worden opgehelderd. Eén van de zaken die wij onderzochten is de relatie met neuspeutergedrag. Door in de neus te peuteren, komt de bacterie ook op de vingers terecht en kan deze zich vervolgens verder verspreiden. Het klinkt logisch, maar om infecties te voorkomen zou het stoppen met neuspeuteren mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan preventie."

Bron: ErasmusMC

2 thoughts on "Belangrijke rol neus in Stafylokokken ziekenhuisinfecties"

  1. <p>Beste Allemaal,</p><p>Miscchien ben ik op de verkeerde manier bezig, maar ik ben op zoek naar een antwoord. Ik heb 3 jaar geleden wondroos gehad en ben toen opgenomen omdat ik mij medicatie binnen hield. Nu heb ik een maand geleden weer wondroos gehad en op dit moment heb ik een steenpuist(Furunkel) in mijn neus(sinds een week). Medicatie Amoxicilline/clavulaanzuur Gf 875mg/125mg 4x daags (1e dag 6 stuks). Tijdens de 3e/4edag heb ik&nbsp;nog een steenpuist gekregen op mijn linker boven been. Er komt een vervolgonderzoek maar ik ben zelf ook wat aan het rondzoeken naar een oorzaak. Bij beide , wondroos en steenpuist, kom ik een bacterie tegen stafylokokken. Kan iemand mij misschien helpen.</p>

  2. Beste Lex,
    Helaas kunnen we niet ingaan op individuele vragen over je gezondheid. We raden je aan om hierover contact op te nemen met je arts.

Comments are closed.