Verpleeghuisartsen en verpleegkundigen: zorgkloof bestaat

Array

Normen verantwoorde zorg zijn rookgordijn voor zorgkloof
Wat Golden Tulip-topman Hans Kennedie ook mag beweren, er bestaat gewoon een zorgkloof in de ouderenzorg. Dat stelden de verpleeghuisartsen en verpleegkundigen tijdens de bijeenkomst over de kwaliteit van de ouderenzorg die vorige week plaatsvondt in Utrecht.
Directeur Mariëlle Rompa van Arcares presenteerde op de bijeenkomst de normen voor verantwoorde zorg. Deze normen zijn opgesteld door acht organisaties in de ouderenzorg waaronder Arcares, de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) en de Algemene Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV). Een “mega-operatie” noemde Rompa het om al die partijen op één lijn te krijgen. Bestuursvoorzitter Huub Straus van zorginstelling De Waarden waarschuwde echter dat nog slechts een kwart van het werk gedaan is. “Het vervolg, de uitwerking van de normen, zal een weerbarstig karwei zijn.”

Rookgordijn voor zorgkloof
Vice-voorzitter Nicole de Koning van de AVVV sprak de vrees uit dat het rapport van Kennedie en de normen voor verantwoorde zorg als rookgordijn fungeren voor de zorgkloof. Roelie Dijkman, voorzitter van de NVVA, viel haar bij. “De problemen worden groter, de zorgkloof pregnanter. En met het groter worden van de zorgkloof, zal het aantal incidenten toenemen.” Rompa probeerde de zaak te sussen. Het was nu eerst zaak om als sector het begrip verantwoorde zorg om te zetten in meetbare normen. “Vervolgens kun je daar de benodigde middelen aan koppelen.”Prijskaartje
De verpleeghuisartsen en verpleegkundigen waren echter niet meer te stuiten. Voor Dijkman was de zaak in wezen eenvoudig: als je uitgaat van bepaalde normen dan moet je daar een prijskaartje aan hangen. “Dat doet de hotelbranche ook.” En wat De Koning betreft krijgt ieder verpleeghuis er 10 tot 15 procent erbij. “Dan heb je geen dure rapporten meer nodig.”

Bron: ZorgVisie

Recente artikelen