Doodsoorzaak bij eenderde Nederlanders onbekend

Array
Bij eenderde van de Nederlanders die overlijden, is niet precies duidelijk wat de doodsoorzaak is. Dat stelt de Friese huisarts F. Oppewal in een proefschrift over het vaststellen van de doodsoorzaak, waarop hij 29 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) promoveert.
 
Omdat meer dan de helft van alle mensen thuis overlijdt, is de huisarts vaak als eerste ter plaatse. Die ontbeert echter de kennis om de doodsoorzaak vast te stellen. ,,Toen ik dertig jaar geleden werd opgeleid, leerden we nauwelijks iets over het vaststellen van de doodsoorzaak. Die situatie is nog steeds niet veranderd´´, aldus Oppewal woensdag.

Volgens hem vergoeden zorgverzekeraars een obductie en de kosten voor het vervoer naar het ziekenhuis vaak niet. Dat is de reden dat 75 procent van de huisartsen geen patholoog inschakelt om de doodsoorzaak te laten vaststellen. Ook hebben nabestaanden vlak na het overlijden veel weerstand tegen een obductie.

Volgens de huisarts is het vaststellen van de doodsoorzaak erg belangrijk. Voor het rouwproces van nabestaanden is het beter. ,,Je ziet wel eens een voetballer tijdens een wedstrijd dood neervallen. Als de doodsoorzaak niet bekend wordt, dragen nabestaanden dat nog jaren met zich mee´´, aldus Oppewal.

Het geringe aantal obducties en de onzekerheid over de doodsoorzaak heeft gevolgen voor het gezondheidsbeleid, denkt Oppewal. Alle gegevens over doodsoorzaken gaan naar het Centraal Bureau voor de Statistiek. ,,Omdat het vaststellen van de doodsoorzaak vaak giswerk is, is het mogelijk dat deze statistieken niet overeenkomen met de werkelijkheid. In dat geval zouden het subsidiebeleid voor de gezondheidszorg en de strategie voor preventievoorlichting gebaseerd zijn op onjuiste cijfers.´´

Recente artikelen