Klanten CZ en OZ merken niets van fusieplannen

Array

Klanten van zorgverzekeraars CZ en OZ zullen niets merken van de voorgenomen fusie. De ’merken’ CZ en OZ blijven bestaan en ook de verschillende regiokantoren blijven gewoon open. Dat zegt voorlichtster M. van Gardingen van CZ. De fusie is vooral een organisatorische operatie, waarbij de zorgverzekeraars overschakelen op dezelfde computer- en administratiesystemen.
„Verder zal er op het gebied van de zorginkoop beter onderhandeld kunnen worden“, meent Van Gardingen. „Gezamenlijk vertegenwoordigen CZ en OZ straks 2,6 miljoen klanten.“

Het grootste deel van die klanten, rond de twee miljoen, behoort bij CZ, dat actief is in Zeeland, Brabant en Limburg. OZ heeft ongeveer zeshonderdduizend verzekerden verspreid over Zeeuws-Vlaanderen, West- Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden.

Vooralsnog is het volgens Van Gardingen niet de bedoeling, kantoren samen te voegen. CZ heeft behalve een hoofdkantoor in Tilburg, vestigingen in Goes en Sittard.

Het hoofdkantoor van OZ staat in Breda; regiokantoren zijn er onder meer in Terneuzen, Bergen op Zoom en Middelharnis. Bij beide zorgverzekeraars werken in totaal 2800 mensen. Of de fusie op termijn banen gaat kosten, kan Van Gardingen niet zeggen. „Alles gaat straks op zijn kop. De zorgverzekeraars krijgen op korte termijn te maken met de invoering van de zorgverzekeringswet en daaraan gekoppeld de standaardverzekering. Het is lastig om nu te voorspellen hoe dat precies gaat uitpakken.“
Beide zorgverzekeraars richten eerdaags een stichting op die de fusie gaat voorbereiden. De plannen moeten de komende tijd wel nog worden goedgekeurd door de raden van commissarissen en de ledenvergaderingen van CZ en OZ. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit moet nog met de voorgenomen fusie instemmen.

Bron: PZC

Recente artikelen