Bedrijfsrestaurants en schoolkantines met calorie op de menukaart

Array

Bedrijfskantines en schoolkantines zouden eigenlijk het aantal caloriën van een gerecht op de menukaart moeten zetten. Het idee komt uit Engeland waar het een onderdeel is van de campagne tegen overgewicht van de bevolking. Die campagne heet Make the healthy choice easier. De achterliggende filosofie is, dat preventie van overgewicht zich niet alleen moet richten op gedrag van personen, maar ook op de omgeving. Die moet meer informatie en financiële prikkels bevatten gericht op gezond gedrag, en wel op het moment dat de burger een beslissing neemt over consumptie en andere vormen van gedrag. Uit deze filosofie komen voorstellen voort voor het vermelden van gezondheidsinformatie op etiketten van levensmiddelen, het invoeren van vetbelasting, het hanteren van gezonde prijsstelling (bijvoorbeeld mandarijntjes goedkoper en gehaktballen duurder) en ook voor calorieën op menukaarten. Eerder al, waren er berichten van het Julius Centrum over dit onderwerp. Het leidde tot tal van reacties. Die varieerden van word ik nou ook nog lastig gevallen als ik met vrienden lekker uit eten ga? tot fijn, dat ik voortaan ook in restaurants op de lijn kan letten. Het standpunt van Prof. Schrijvers is professioneel: als het vermelden van calorieën op menukaarten bijdraagt aan de strijd tegen overgewicht, ben ik ervoor. Persoonlijk ben ik frekwente gast van restaurants en zou ik dergelijke informatie op prijs stellen. Al zou ook ik af en toe gaan voor een slagroomtoetje. Nu de vraag aan jou als lezer van Medicalfacts. Ken je studies waarin de effecten van calorieën op menukaarten op gezondheidsgedrag en calorieën-inname worden geëvalueerd? Ken je (bedrijfs)restaurants of schoolkantines die daarmee werken of bereid zijn daaraan te beginnen? Guus Schrijvers is bereid om  studenten uit te nodigen om naar de effecten een onderzoek te doen. Heb je op een van beide vragen antwoord? Stuur dan een email naar Prof. Guus Schrijvers op [email protected] .

Recente artikelen