Modernisering van eerstelijn in Nieuw Zeeland heeft groot draagvlak

Array

Twee jaar geleden startte de Nieuwzeelandse regering met het moderniseren van de eerstelijn. Alle burgers kregen een abonnementstarief aangeboden. Huisartsen konden zich in eerstelijnsorganisaties bundelen. Op 30 mei publiceerde leiding gevend onderzoeker Jackie Cumming het eerste onderzoeksrapport over deze modernisering. Zij liet meer dan 160 personen van binnen en buiten  de gezondheidszorg interviewen over hun percepties van de resultaten.

Er bleek een groot draagvlak te bestaan voor de modernisering, omdat de toegang tot de zorg voor de burgers verbeterde. Negentig procent van de bevolking heeft vrijwillig gekozen voor het abonnementstarief. Dat is een veel groter bereik dan aanvankelijk werd verwacht, aldus Jackie Cummings. Er bestaan thans 77 eerstelijnsorganisaties waarbinnen vrijwel alle huisartsen samenwerken.

De 160 geïnterviewden meldden verder dat tal van disease management programma’s, avondspreekuren en chronische zorgprogramma’s door verpleegkundigen in de pijplijn zitten. Begin 2006 volgt Cumming met een kwantitatieve evaluatie van de modernisering. Die is gebaseerd op een post-enquete. Het op 30 mei uitgebrachte onderzoeksrapport heet  Evaluation of the Implementation and Intermediate Outcomes of the Primary Health Care Strategy. Het is te downloaden door te surfen naar www.vuw.ac.nz/hsrc/reports/primary-index.aspx

Recente artikelen