Nog weinig animo voor nieuwe Welzijnswet

Array

Niet alleen de Tweede Kamer, ook maatschappelijke organisaties hebben veel kritiek op de nieuwe welzijnswet WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
Tijdens een rondetafelgesprek met patiëntenvertegenwoordigers, koepels van zorgaanbieders, maatschappelijk werk en zorgverzekeraars klonk gisteren de roep om uitstel tot 1 januari 2007.

Het wetsvoorstel dat staatssecretaris Ross van Volksgezondheid onlangs naar de Kamer heeft gestuurd, voegt de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en een aantal zorgonderdelen uit de AWBZ samen en brengt deze onder bij de gemeenten. Wat Ross betreft, wordt de wet 1 juli 2006 ingevoerd.

De gemeenten zijn voorstander van de WMO. Ze willen een beperkte zorgplicht en zoveel mogelijk vrijheid om te beslissen hoe ze de nieuwe taken uitvoeren. Ze willen ook meer invloed kunnen uitoefenen op woningbouwcorporaties en de bouw van zorginstellingen. Maar vooral patiëntenorganisaties en de koepels van zorgaanbieders zijn minder enthousiast. Zij pleiten voor uitstel om de wet beter te maken, of voor alleen een ‘kleine WMO’ waarbij alleen een deel van de huishoudelijke zorg naar gemeenten wordt overgeheveld. De koepel van ouderenorganisaties wijst het voorstel van Ross af en eist onder meer rechtszekerheid voor patiënten. Volgens de Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) en GGZ Nederland betekent de wet een achteruitgang voor verstandelijk gehandicapten. Zij moeten met anderen knokken om geld uit de WMO-pot. "De beschaving van het land staat onder druk", zei VGN-voorzitter Ouwerkerk.
Bron: ANP

Recente artikelen