Run op middelen hooikoorts

Array

Apotheken en drogisterijen kunnen de vraag naar hooikoorts-medicijnen op dit moment nauwelijks bijbenen. „Het graspollen-seizoen is heftig begonnen“, zegt klinisch chemicus C. Schoenmakers van het Elkerliek-ziekenhuis in Helmond. De vooruitzichten voor mensen met hooikoorts zijn voor de rest van de week nog buitengewoon ongunstig. In Helmond is een van de twee landelijke meetpunten gevestigd waar de hoeveelheid stuifmeel (pollen) wordt bijgehouden. De pollen, afkomstig van bloeiende planten en bomen, veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn allerlei allergische klachten, oftewel hooikoorts.
Twee grote veroorzakers van hooikoorts zijn de berk en grassen. De berk bloeit vroeg in het voorjaar, het hoogtepunt van de bloei (en dus ook de allergische aanvallen bij mensen) ligt rond half april.
Vervolgens komen de grassen in bloei de pollenverspreiding bereikt rond deze tijd het hoogtepunt. Schoenmakers constateert dat de piek van de pollenconcentratie in de lucht dit jaar hoger is dan vorig jaar rond deze tijd.
„In 2004 telden wij op 14 juni 154 stuifmeelkorrels van grassen per kubieke meter lucht per dag. Dit jaar telden we er op 9 juni al 233.“
Alternatieven
Apotheken bevestigen dat er een enorme vraag is naar hooikoortsmedicatie.
„De groothandel kan bepaalde soorten medicijnen nu al niet meer leveren“, zegt een woordvoerster van apotheek Van Gorp in Tilburg. „Gelukkig hebben we goede alternatieven voorhanden.“
Het hooikoorts-seizoen eindigt pas eind juli. Door het steeds warmer wordende klimaat begint het pollenseizoen ieder jaar een beetje eerder en duurt het ook langer.
In het Elkerliek-ziekenhuis in Helmond wordt een gestage toename genoteerd van het aantal mensen dat zich met een pollen-allergie meldt. Schoenmakers haalt internationaal onderzoek aan, waaruit blijkt dat de verbeterde hygiëne daar debet aan is.
„Ons immuunsysteem is grofweg nog ingesteld op de tijd dat wij in vieze omstandigheden in grotten woonden. Vooral het ontbreken van parasieten zoals darmwormen speelt ons parten. Vroeger gaf het immuunsysteem het verzet tegen deze indringers uiteindelijk op. Nu wordt datzelfde systeem gebruikt tegen betrekkelijk onschuldige stuifmeelkorreltjes. In feite is het een overreactie.“
Daartegenover staat natuurlijk dat mensen door de verbeterde omstandigheden nu een stuk ouder worden.
„Dat is zo“, zegt Schoenmakers. „Maar dat doen we wel hoestend.“ Hooikoorts Mensen kunnen onder meer allergisch zijn voor insectenbeten, geneesmiddelen, voedingsmiddelen, wasmiddelen en stoffen die worden ingeademd zoals huidschilfers van huisdieren en pollen.
Hooikoorts-verschijnselen zijn tranende ogen, niesbuien en een loopneus. Bij de afweerreactie op de pollen komen histaminen vrij die deze reactie veroorzaken.
In Helmond wordt al meer dan 25 jaar iedere week tussen half januari en half september de hoeveelheid pollen in de lucht gemeten. Een machine zuigt in een week precies een kubieke meter lucht aan waarbij de meegezogen pollen aan kleverig papier blijven hangen. De pollen worden vervolgens handmatig geteld.
Bron: Brabants Dagblad

Recente artikelen