Glaxo werkt met non-profitgroep aan aidsvaccin

Array
Het Britse farmaciebedrijf GlaxoSmithKline (GSK) werkt aan een experimenteel aidsvaccin en doet dat samen met een non-profitgroep. Volgens een GSK-woordvoerster bespoedigt de samenwerking met het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) het onderzoek naar een vaccin.
 
Een vaccin dat de ziekte moet voorkomen bestaat nog steeds niet. Beide partijen vormen een gezamenlijk onderzoeksteam, waarbij GSK zich verplicht om een eventueel succesvol vaccin beschikbaar te brengen in ontwikkelingslanden tegen een redelijke prijs.

Dergelijke publiek-private verbonden worden steeds vaker in het leven geroepen om ziektes te verslaan, zoals malaria en tuberculose. Wereldwijd waren eind vorig jaar bijna veertig miljoen mensen besmet met HIV, tweederde van hen in centraal- en zuidelijk Afrika.

Elk jaar komen er vijf miljoen besmettingen bij. Veel mensen in arme landen kunnen de dure aidsgeneesmiddelen niet betalen. Het zal overigens nog jaren duren voor een effectief vaccin op de markt komt.

Recente artikelen