Brancheorganisaties presenteren governancecode

Array

Code wordt verplicht voor lidorganisaties Vijf brancheorganisaties in de zorg – Arcares, GGZ Nederland, LVT, NVZ en VGN – hebben vandaag een zorgbrede governancecode gepresenteerd.
In de code wordt aangegeven wat van zorginstellingen wordt verwacht aan bestuur, toezicht en het afleggen van verantwoording.

Verplicht
Het is de bedoeling dat de code verplicht wordt voor de leden van de brancheorganisaties. In de code worden geen harde uitspraken gedaan over het salaris van zorgbestuurders. De toelichting stelt slechts dat het salaris "maatschappelijk passend" moet zijn en daarbij wordt verwezen naar de salarisregelingen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (NVZD) en de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg (NVTZ).

Zorgbrede Governancecode (PDF)
Bron: ZorgVisieUpdate:
Zorgbrede Governancecode is imiddels aan overhandigd aan minister Hoogervorst. De code werd overhandigd door voorzitter Andrée van Es namens de Brancheorganisaties Zorg. Samen met de Governancecode werd de notitie ‘Zuinig, Zinnig en Zuiver Toezicht in de zorg’ uitgereikt waarin de Brancheorganisaties Zorg hun visie weergeven op overheidstoezicht. Met de zorgbrede Governancecode willen de Brancheorganisaties Zorg breedgedragen normen voor goed bestuur, toezicht en verantwoording naar relevante partijen vastleggen alsmede de invloed en betrokkenheid van belanghebbenden bij het beleid van de zorginstellingen. Ook willen de zorgbranches een stroomlijning van de gevraagde informatie en vermindering van het externe toezicht bereiken door een versterking van het interne toezicht. In de notitie ‘Zuinig, Zinnig en Zuiver Toezicht in de zorg’ geven de Brancheorganisaties Zorg hun visie op overheidstoezicht. Dit betekent toezicht op het effect van de keuzevrijheid van de klant, intern toezicht gewaarborgd door een zorgbrede code voor corporate governance en een afgeslankt, gezaghebbend en onafhankelijk extern toezicht op zorgkwaliteit en correct marktgedrag. Dit nieuwe evenwicht zal de kwaliteit van het toezicht verbeteren en bijdragen aan een reductie van de administratieve lasten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen