Niet minder hartritmestoornissen met visolie

0
347

Uit eerder onderzoek leek aannemelijk dat omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) het optreden van dodelijke hartritmestoornissen kunnen verminderen. Recent onderzoek bij patiënten met een geïmplanteerde defibrillator levert hier echter geen bewijs voor. In feite wijzen de uitkomsten zelfs op een pro-aritmisch effect van visolie.
Van 200 patiënten met een geïmplanteerde defibrillator (ICD) wegens ventriculaire tachycardie of ventrikelfibrilleren, gebruikte de helft dagelijks 1,8 gram visolie (met 72% omega-3 PUFA’s). Tijdens de follow-up periode (mediaan 718 dagen) werd bepaald wanneer zich de eerste cardioversie door de ICD voordeed en hoe vaak genoemde ritmestoornissen optraden. In de visoliegroep was het percentage cardioversies na 6, 12 en 24 maanden hoger dan in de placebogroep, respectievelijk 46%, 51% en 65% versus 36%, 41% en 59%. In de subgroep met alleen ventriculaire tachycardie, was deze trend ook zichtbaar: 61%, 66% en 79% versus 37%, 43% en 65%. Tevens was de kans op herhaling groter in de visoliegroep. 
Bron: JAMA

Vorig artikelBrancheorganisaties presenteren governancecode
Volgend artikelLHV ledenvergadering te vroeg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.