Regeling zittend ziekenvervoer op de schop

0
305

CVZ: Iedereen moet in aanmerking komen voor vervoer
De regeling om voor een ziekenfondsvergoeding in aanmerking te komen voor een rit naar de dokter moet volledig op de schop. Iedereen voor wie het medisch gezien noodzakelijk is, moet in aanmerking komen voor deze regeling voor zittend ziekenvervoer en daar is geen extra geld voor nodig.

Dat stelt het College voor Zorgverzekeringen in een advies dat aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is aangeboden. De PvdA vindt dat het advies zo snel mogelijk uitgevoerd moet worden.

Schrijnende gevallen
Hoogervorst paste de vergoeding in 2004 zo aan dat alleen mensen op weg naar een nierdialyse, een oncologische behandeling, mensen met een rolstoel of blinden een vergoeding voor een taxirit konden krijgen. Na aandringen van de Tweede Kamer kwam er halverwege het jaar de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor schrijnende gevallen.

Misbruik
Volgens Hoogervorst werd er voor die tijd veel misbruik van gemaakt en kregen mensen een ‘taxibriefje’ van de dokter, zonder dat gekeken werd of het wel medisch noodzakelijk was. De maatregel was een bezuiniging op het ziekenfondspakket die vorig jaar 64,5 miljoen euro opleverde. Uit het rapport blijkt echter ook dat de groei van de kosten in het jaar daarvoor aanzienlijk is afgenomen, omdat verzekeraars de aanvragen strenger beoordeelden.

Buiten de boot
Met de genoemde categorieën dacht Hoogervorst dat grosso modo alle verzekerden die daadwerkelijk aangewezen waren op ziekenvervoer, dit wel zouden krijgen. Maar volgens het college vallen nu mensen buiten de boot, die er wel een beroep op zouden moeten kunnen doen. Het gaat bijvoorbeeld om transplantatie- en revalidatiepatiënten of kinderen en jongeren die naar de psychiater moeten.

Vorig artikelLichamelijke activiteit ook op hogere leeftijd zinvol
Volgend artikelJongen lijkt te menstrueren
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.