Training verbetert overlevingskansen meningitis

Array

Meer training en betere supervisie van de medische staf op de eerste hulp is nodig om het aantal sterfgevallen door meningitis terug te dringen, aldus een onderzoek in het British Medical Journal.
Meningitis is van de meest dodelijke infectieziekten in veel westerse landen. Veel patiënten komen nog bij de eerste hulp, maar veel van hen overlijden voordat zij worden overgebracht naar gespecialiseerde afdelingen.

De onderzoekers bestudeerden alle sterfgevallen als gevolg van meningitis bij Britse kinderen in de leeftijd van 0-16 jaar, tussen december 1997 en februari 1999. Voor ieder sterfgeval. Een panel van kinderartsen bestudeerde van iedere casus de alertheid en kwaliteit van de medische zorg die was verleend in de eerste 24 uur na opname. In totaal werden 143 casussen van overleden kinderen en 355 controle casussen bestudeerd. De controlegroep bestond uit kinderen die meningitis hadden gehad, maar nu weer gezond waren. Volgens de kinderartsen was er vaker sprake van medisch falen bij de kinderen die overleden, dan bij de kinderen die het overleefden.Voorbeelden van medisch falen waren het niet zien van een kind door een kinderarts, onvoldoende supervisie van de arts-assistenten, geen toediening van de juiste medicijnen om shock of orgaanschade te behandelen. Een andere risicofactor was het niet herkennen van de complicaties van meningitis.

Niet optimale gezondheidszorg vermindert de overlevingskansen van kinderen met meningitis, aldus de onderzoekers van de Meningitis Research Foundation. Verbeterde training van de medisch en verpleegkundige staf, vasthouden aan protocollen en verbeterde supervisie kunnen de overlevingskansen verbeteren.

Bron: MedNet/BMJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen