Huidskleur van invloed op de kans op longkanker

Array

Eerstegraads verwanten van zwarte mensen die op jongere leeftijd longkanker kregen, lopen een groter risico op longkanker dan hun blanke tegenhangers. En dit risico neemt toe door roken. Dit blijkt uit onderzoek waarbij deze risico’s gekwantificeerd werden op basis van bevolkingsgegevens.

Reeds eerder werd aangetoond dat longkanker vaker in bepaalde families voorkomt en de recente vondst van een chromosomaal gebied dat verbonden is met een verhoogde vatbaarheid voor longkanker, ondersteunt een genetische component voor deze vatbaarheid. Uit dit onderzoek blijkt dat de kans op longkanker aanzienlijk verhoogd is wanneer een eerstegraads familielid op relatief jonge leeftijd (<50 jaar) longkanker kreeg. Wanneer tevens gerookt wordt, blijkt de kans op het ontstaan van longkanker bij blanken 17,1% en bij zwarte mensen zelfs 25,1%. Na correctie voor leeftijd, geslacht, aantal pakjaren, longontsteking en COPD blijkt het risico bij zwarte mensen ruim tweemaal zo hoog als bij blanken.
Bron: JAMA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen