Extra belonen huisartsen werkt volgens CZ

Het extra belonen van huisartsen wanneer zij zinnig en zuinig voorschrijven werkt, zegt zorgverzekeraar CZ.
Ruim een jaar geleden kwam CZ met het initiatief om huisartsen extra te belonen als ze beter voorschrijven.
Kern van die beloning vormen de FTO-afspraken die huisartsen en apothekers zelf maken over optimalisering van het voorschrijven van medicijnen.

Afspraken worden ook per FTO-groep gemaakt. In het eerste jaar (tot en met eind 2004) zijn met acht groepen (in totaal zo’n tachtig huisartsen en apothekers) afspraken gemaakt en geëvalueerd. Voor alle deelnemende huisartsen geldt dat zij beter voorschrijven.
De afspraken hebben betrekking op bijvoorbeeld corrigeren van over- of onderprescriptie en het maken van rationele en wetenschappelijk verantwoorde keuzes van de voor te schrijven medicijnen. Zo is bijvoorbeeld met een aantal groepen afgesproken meer diabetespatiënten een cholesterolverlager te laten slikken. CZ zegt nadrukkelijk niet op de stoel van de artsen en apothekers te willen zitten. Zij blijven zelf verantwoordelijk voor de keuze van de behandeling. Als voorwaarde voor de extra beloning stelt CZ dat de gebruikte keuzemethoden rationeel en wetenschappelijk verantwoord moeten zijn. Bovendien moeten ze transparant en toetsbaar zijn. Inmiddels doen er al 15 FTO-groepen mee, dat zijn zo’n 120 huisartsen en apothekers.

CZ heeft ruim 35 duizend euro gegeven aan huisartsen die kwalitatief beter voorschrijven.

Bron: MedNet/CZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen