Hersenpacemaker kan depressie wegwerken

Array

Moeilijk te genezen depressies zijn mogelijk weg te werken door de patiënten een hersenpacemaker te geven.
Dat heeft de BBC maandag gemeld. Het gaat om technologie die al wordt gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen. Zij omvat draden en een batterij om delen van de hersenen met stroomstoten te stimuleren. Niet alleen depressieve patiënten, waarop andere behandelingsmethodes geen vat hebben, zouden kunnen worden geholpen. De pacemaker kan ook van nut zijn voor mensen die aan een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) lijden.

Neurologen van de Universiteit van Bristol en het Queen Elizabeth II ziekenhuis in Welwyn Garden City zoeken nu naar patiënten om de methode uit te proberen nadat er in de VS al veelbelovende tests waren uitgevoerd.

Een en ander steunt op het werk van professor Helen Maybergh van de Emory University School of Medicine. Zij startte al vijftien jaar geleden onderzoek naar stimulatie van het brein om mensen van depressies te genezen.
Bron:  BBC News: Brain pacemaker lifts depression

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen