Meerderheid huisartsen wil vanaf 2006 op facultatieve basis ANW-diensten verrichten

Array

Een peiling onder meer dan 1600 huisartsen op huisartsvandaag geeft aan dat het merendeel van de huisartsen over een contract voor Avond- Nacht- en Weekenddiensten (ANW) wil kunnen onderhandelen op basis van een facultatieve ANW-zorgtaak in plaats van een ANW-zorgplicht.

De peiling werd gehouden gedurende een week onder gebruikers van de websites HuisartsVandaag.nl en Huisartsenwerk.nl en in samenwerking met het Landelijk Actie Comité Huisartsen (LACH). Van de aangeschreven BIG geregistreerde huisartsen reageerden binnen een week meer dan 1600. Ook een kleine 200 (nog) niet gevestigde huisartsen werd gevraagd hun mening te geven.

Huisartsen die gevestigd zijn, worden verplicht geacht om, vaak naar rato van het aantal patienten in hun praktijk, dienst te doen in een HuisartsenDienstenstructuur (HDS). Gemiddeld komt dat neer op 250 uur dienstverlening per jaar. Bij een gemiddelde 8-urige dienst betekent dat die huisartsen 31 werkdagen extra werken bovenop hun praktijkwerk overdag.

Bijna allen (95%) vinden ze dat de huisarts het best in staat is om ook buiten kantooruren, rekening houdend met factoren als kwaliteit, kosten en beschikbaarheid, urgente huisartsgeneeskundige zorg te bieden.

Een klein gedeelte daarvan (27% gevestigde, 3% niet gevestigde huisartsen) wil doorgaan onder de huidige verplichte condities. Het merendeel (54% gevestigde, 6% niet gevestigde huisartsen) wil niet doorgaan onder de huidige condities en is voorstander van het doen van diensten op facultatieve basis.In de huidige contracten met de ziekenfondsen maakt de ANW dienst onlosmakelijk deel uit van huisartsenzorg. Het merendeel van de huisartsen wenst hier wijziging in en wil deze zorg apart contracteren.
42% (35% gevestigd, 7% niet gevestigd) wil dan ook daadwerkelijk voor 1 juli hun overeenkomst opzeggen met de HDS om zo een reële, gelijkwaardige onderhandelingspositie over een eigen offerte ANW-zorg per 1 januari 2006 aan te kunnen bieden. 41% (39% gevestigd, 2% niet gevestigd) is bereid om ook onder de huidige condities te blijven werken.

Het merendeel van de huisartsen wil hun werk voor de HDS niet beëindigen. 75% zegt wel door te willen gaan met ANW-zorg in 2006. 14% wil niet meer in een HDS werken en stopt deze zorg, daarbij heeft 11% geen mening hierover.

Volgens Hans Nobel en Rob Schonck, leden van het LACH, is het met de komst van de nieuwe zorgverzekeringswet en de verzelfstandiging van de LHV-HDS afdeling in een "Vereniging Huisartsenposten Nederland" (VHN) wenselijk en juridisch noodzakelijk nieuwe contracten af te sluiten voor ANW-zorg. "De beroepsgroep lijkt hier in elk geval klaar voor. Het zou in lijn zijn met de Offerte Huisartsenzorg die de LHV aan VWS/ZN heeft gedaan voor de "dagzorg" dat zij nu intern de discussie opent over een Offerte ANW-zorg. De functiegerichte omschrijving in de nieuwe wet maakt het mogelijk voor HDS’en om met anderen contracten te sluiten dan de huisartsen in het verzorgingsgebied van de HDS. De huisartsen doen er verstandig aan zich als serieuze marktpartij te presenteren met een gemoderniseerde, professionele offerte", aldus de leden van het actiecomité van de LHV.

Een eerder gehouden enquete onder 551 huisartsen door HuisartsVandaag in april jl. gaf dezelfde resultaten, ook toen vond 2/3 van de huisartsen dat de diensten niet meer verplicht moesten zijn in 2006. Ook vond meer dan 80% van de huisartsen dat de huidige vergoeding van deze diensten van 49 euro te laag was en niet langer meer acceptabel.

Bron: HuisartsVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen