Proef met medicinale Cocaine in Amsterdam, zorgt voor ophef

Array

Via GeenStijl werd ik attent gemaakt op een proef met het verstrekken. Wethouder Belliot (van de afdeling Zorg) wil onderzoeken of cocaïne op medisch voorschrift te verstrekken is. Volgens haar begint dit najaar een speciale commissie van het Rijk met een onderzoek naar de mogelijkheden hiervan.
“Ik sta er in ieder geval 100 procent achter”, zei Belliot gisteren in het politieke televisieprogramma De Voorkamer van RTV Noord-Holland.

In Amsterdam en een aantal andere plaatsen in Nederland loopt al een experiment voor verstrekking van heroïne aan verslaafden die niet meer kunnen afkicken. Het kabinet stemde vorige week in met de voortzetting en uitbreiding van dit project. De hoofdstad krijgt nog eens 75 extra plaatsen bovenop de huidige zeventig. Belliot heeft de vrije verstrekking van cocaïne de afgelopen drie jaar al diverse keren in Den Haag aan de orde gesteld. Het verkrijgen van drugs op medische grond is een laatste redmiddel voor deze groep verslaafden. “Deze mensen zijn ziek, dan moet je een medicijn krijgen.”

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ziet niets in plannen om behalve heroïne ook cocaïne op medisch voorschrift te verstrekken aan langdurig drugverslaafden. Van een onderzoek naar de mogelijkheden hiervan is ook helemaal geen sprake, meldde zijn woordvoerder woensdag. De Amsterdamse wethouder Belliot (Zorg) voert al tijden een strijd voor de mogelijkheid om verslaafden ook met cocaïne te behandelen. Ze zegt de kwestie de afgelopen drie jaar al diverse keren in Den Haag aan de orde te hebben gesteld. Hoogervorst heeft wel een uitbreiding van het onderzoek naar de verstrekking van heroïne aangekondigd. Dit is nodig, omdat heroïne geen geregistreerd geneesmiddel is en dus niet voorgeschreven mag worden. Wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om het heroïneproject juridisch verantwoord uit te breiden. Volgens hoogleraar W. van den Brink van de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) die de nieuwe studie heeft ontwikkeld, zal bij nieuwe deelnemers die heroïne krijgen, onderzoeken of ze te bewegen zijn om minder cocaïne te gebruiken en of dat gevolgen heeft voor de criminaliteit en hun gezondheid. Uit eerder onderzoek is gebleken dat verslaafden die heroïne krijgen veel gezonder en minder crimineel zijn, maar er zijn er die nog steeds cocaïne erbij gebruiken. Deze groep is minder gezond en vertoont meer crimineel gedrag. Van den Brink wil gedurende zes maanden, drie keer per week de urine van de nieuwe deelnemers controleren op cocaïne. Verslaafden die schone urine inleveren, kunnen daar geld mee verdienen. Dat bedrag begint op 1 euro, maar loopt bij het achter elkaar blijven inleveren van schone urine op. Theoretisch kan een deelnemer in zes maanden tijd maximaal 1000 euro verdienen. Wie echter een keer urine inlevert waaruit cocaïnegebruik blijkt, begint weer onderaan bij 1 euro. Van den Brink verwacht op basis van Amerikaanse literatuur dat de deelnemers gemiddeld 500 euro per persoon kunnen verdienen. Een onderzoek naar de effecten van medische verstrekking van cocaïne is lijkt Van den Brink minder zinnig. Dat is in Zwitserland al eens gebeurd.
Op verzoek van Tweede-Kamerlid Van der Laan (D66) houdt de Tweede Kamer donderdag een spoeddebat over de uitbreiding van de medische verstrekking van heroïne aan langdurig verslaafden. Volgens Van der Laan hebben minister Donner (Justitie) en Hoogervorst (Volksgezondheid) daar te weinig geld voor uitgetrokken. De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met haar amendement op de begroting van Justitie over 2005 om daar 6 miljoen euro voor vrij te maken. Hoogervorst en Donner hebben dit opgevat als een eenmalige investering in het heroïneproject en 6 miljoen verspreid over drie jaar. Hierdoor moeten gemeenten die mee willen doen aan het project zelf flink bij betalen. Volgens Van der Laan stemde de Kamer echter in met een structurele bijdrage van 6 miljoen euro per jaar. Bron: Zibb/GeenStijl/Nu

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen