Alternative circuit geen vervanging van huisarts

Array

Een op de acht Nederlanders met een slechte gezondheid gaat naar een alternatief genezer. Opvallend is dat het bezoeken van het alternatieve circuit niet het huisartsbezoek vervangt, maar een aanvulling daarop lijkt te zijn. Bijna 1,1 miljoen Nederlanders (6,8%) bezocht in 2001 een alternatief genezer. Homeopaten zijn het populairst, gevolgd door paranormaal genezers, acupuncturisten en natuurgenezers. Van de genoemde genezers in het onderzoek worden antroposofen het minst bezocht. Vooral vrouwen, en dan met name degenen tussen de 20 en 39 jaar, kijken rond in het alternatieve circuit. Opvallend is ook het hoge aantal jongens tussen de 0 en 19 jaar: bijna 20% van de jongens met een zelf-gerapporteerde slechte gezondheid gaat (of wordt meegenomen) naar een alternatief genezer, tegenover 15% van de meisjes.
 
Mensen met een slechte gezondheid hadden in 2001 gemiddeld 14,9 keer contact met de huisartspraktijk. Dat gold voor zowel de groep die een alternatief genezer bezocht, als de groep die dat niet deed. Opvallend is dus dat het bezoek aan de alternatief genezer het huisartsbezoek niet lijkt te vervangen. Het lijkt eerder ‘wedden op twee paarden’. Dit blijkt uit analyse van LINH-gegevens in het kader van de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk (2001). LINH is een project van NIVEL, WOK, LHV, en NHG. De Tweede Nationale Studie is een omvangrijke studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met het RIVM. Voor het onderzoek zijn ruim 12.500 Nederlanders ondervraagd en gegevens verzameld uit 104 huisartspraktijken die deel uitmaken van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH.) Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen