Chirurg in de fout voor goed doel

Array

Een chirurg van Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft van patiënten die hij opereerde, zonder hun toestemming, weefsel mee naar huis genomen. Het weefsel is gebruikt voor het trainen van reddingshonden.
Het ziekenhuis heeft de chirurg gewaarschuwd. Ook is de zaak gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Lopende het onderzoek doet de inspectie geen mededelingen. Het gaat om borstweefsel en twee stukjes huid van drie patiënten die in de afgelopen drie maanden zijn geopereerd.

Een deel van het weefsel werd naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek, een deel werd vernietigd en een klein deel nam de arts mee naar huis. Uit gesprekken die C. Meijers, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis, met de chirurg voerde, bleek dat diens vrouw reddingshonden traint. Deze honden worden ingezet na een aardbeving of tsunami om slachtoffers op te sporen. Tijdens de training moeten de honden leren hoe mensenvlees ruikt. "Ondanks alle goede bedoelingen, kan dit absoluut niet. Hiervoor is geen toestemming gevraagd aan de patiënt", aldus Meijers. De betrokken patiënten zijn of worden geïnformeerd. Ook wordt nazorg aangeboden. "Bij de patholoog hebben we het verslag van het onderzochte weefsel opgevraagd. Hij verzekerde ons dat er geen gevolgen zijn voor de behandeling van de patiënten."

Bron: PZC

Recente artikelen