Meisje van dertien schrijft artikel voor Zuid-Afrikaanse Medical Journal

Array

Als Safura Abdool Karim een carrière in de wetenschap beoogt, heeft ze in elk geval een vliegende start genomen. Op haar dertiende is ze de jongste auteur die een artikel gepubliceerd zag in het Zuid-Afrikaanse "Medical Journal".

Een meisje van dertien uit Durban is de jongste auteur die ooit het prestigieuze Zuid-Afrikaanse Medical Journal heeft gehaald. Safura Abdool Karim verleidde de uitgevers van het tijdschrift met haar onderzoek naar de "Playstation-duim", dat ook al haar schoolkrant had gehaald. Voor een wetenschappelijk project op school vroeg ze aan 120 schoolgenootjes of ze problemen of pijn hadden nadat ze computerspelletjes hadden gespeeld.

Symptomen van wat ze een "Playstation-duim" doopte, gaan van gevoelloosheid tot een gloeiend of tintelend gevoel of zelfs blaren. De symptomen doen zich vooral voor in de duim, maar kunnen zich ook uitbreiden naar de polsen, ellebogen en schouders.
Karim vergeleek de problemen met Repetitive Strain Injury (RSI), de gewrichtspijn die we kennen in varianten als de tenniselleboog, de muisarm of de poetsvrouwenknie. "Hoewel RSI niet nieuw is, kwam het vroeger voornamelijk voor bij volwassenen", schrijft ze. "Maar vandaag geven computers en computerspelletjes aanleiding tot nieuwe medische problemen, zoals de Playstation-duim, die steeds vaker voorkomen bij kinderen."

Professor J.P. Van Niekerk, de adjunct-hoofdredacteur van Medical Journal, bevestigt dat het onderzoek van Safura Abdool Karim met deze publicatie zal opgenomen worden in de Index Medicus, een internationaal register van medisch-wetenschappelijke artikels. "Zo kan de hele wereld het lezen en eruit citeren."

"Ik vind het een verbluffend goed artikel. We publiceren het omwille van zijn verdienste, maar ook omdat we het zo’n aardig onderwerp vonden."

Uit het onderzoek van de jonge Karim bleek dat achtentwintig van de zestig ondervraagde jongens en zeventien van de zestig meisjes regelmatig computerspelletjes speelden. Van hen klaagden acht jongens en zeven meisjes over rode vingers en duimen, een tintelend gevoel en zelfs blaren.

Safura Karim heeft haar artikel nog niet in druk gezien. "Maar ik was heel erg blij toen ik hoorde dat ze het wilden publiceren." Zelf loopt ze weinig kans om ooit last te hebben van tintelende duimen of blaren. "Ik heb zelfs geen Playstation. Ik heb hoop en al drie keer een computerspelletje gespeeld, en elke keer vraag ik me af hoe mensen daar uren op kunnen spelen. Eigenlijk vind ik computerspelletjes puur tijdverlies.”

Bron: Sunday Times Zuid-Afrika

Recente artikelen