Tweesteden Ziekenhuis opnet osteoporose poli

Array

Vanaf 1 juli wordt bij alle patiënten van 50 jaar en ouder die met een botbreuk op de spoedeisende hulp van het TweeSteden ziekenhuis (Tilburg/Waalwijk) komen, systematisch onderzocht of zij osteoporose (botontkalking) hebben.

Tenminste, als de patiënt dat zelf wil. Het onderzoek vindt plaats in de nieuwe fractuur en osteoporose polikliniek. De patiënt komt daar tijdens een eenmalig bezoek bij de reumatoloog of internist, een gespecialiseerd verpleegkundige en een fysiotherapeut.

Afhankelijk van de bevindingen krijgt de patiënt adviezen en eventueel medicatie. Ook is het mogelijk dat de patiënt wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld de diëtist of de valpolikliniek.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de vrouwen boven de 55 jaar met een heupfractuur en de helft van de vrouwen boven de 55 jaar met een polsfractuur osteoporose heeft. Met een adequate behandeling kan de kans op een volgende botbreuk met de helft worden teruggebracht.

Om die reden hebben de vakgroepen reumatologie en interne geneeskunde het initiatief genomen om in samenwerking met de afdelingen spoedeisende hulp, fysiotherapie, geriatrie, orthopedie, chirurgie en radiologie te komen tot de fractuur en osteoporose polikliniek.

Bron: Tweesteden Ziekenhuis

Recente artikelen