Survival van AIDS-patiënten met kanker sterk verbeterd

Array

De survival van mensen met AIDS is de laatste jaren sterk verbeterd dankzij de nieuwe antiretrovirale therapieën. Nu is een studie gedaan naar de survival van kankerpatiënten met en zonder AIDS. De gegevens komen uit New York en bestrijken een periode van 20 jaar.

In het onderzoek werden zowel vormen van kanker betrokken die gerelateerd waren aan AIDS (9.015 casus) zoals Kaposi sarcoom en non-Hodgkin lymphoma, maar ook acht vormen van kanker die op zich niets met het bestaan van AIDS te maken hebben (929 casus). De 24-maandsoverleving van kankerpatiënten met AIDS is in de loop van de onderzoeksperiode significant verbeterd. De 24 maandsoverleving voor AIDS patiënten bedroeg in de periode 1996-2000 voor Kaposi sarcoma 58%, voor perifere non-Hodgkin 41% en voor centrale non-Hodgkin 29%. Voor cervixcarcinoom was dit 64%.
Voor de niet aan AIDS gerelateerde vormen van kanker was de prognose het slechtst voor longkanker (10%), terwijl de andere 7 onderzochte vormen van kanker een survival boven de 50% hadden. Niet-AIDS patiënten hadden significant betere prognoses voor Hodgkin lymphoom, long-, larynx- en prostaatkanker. Overall wordt geconcludeerd dat het verschil in survival tussen AIDS-patiënten en anderen inzake kanker aanzienlijk verkleind is in de afgelopen jaren. Reden te meer om veel aandacht en energie te stoppen in de behandeling van kanker bij AIDS-patiënten.
Bron:
Journal of AIDS

Recente artikelen