Aantal proefdieren stijgt in België

Vorig jaar werden in België 708.549 proefdieren gebruikt. Dat is 32.182 meer dan in 2003 en het hoogste cijfer sinds 1999. ,,Helemaal in tegenspraak met de belofte in het regeerakkoord”. De farma-multinational GlaxoSmithKline hééft voor de productie van een poliovaccin een alternatief voor apen maar vindt het te duur.

Knaagdieren en konijnen maken 93 procent van de proefdieren uit. Daarna volgen reptielen, vissen en amfibieën (4 procent) en vogels. Het aantal proefhonden bleef stabiel op een duizendtal maar het aantal katten en apen verdubbelde tot respectievelijk 184 en 579. Gaia trekt aan de alarmbel. Ann De Greef: ,,Die stijging staat volledig haaks op de belofte in het regeerakkoord om het aantal proefdieren jaar na jaar te verminderen. De minister moet dringend werk maken van de bescherming van proefdieren.”

Heeft het Belgische beleid dan gefaald? Bart Hoet, specialist Dierenwelzijn van het kabinet van Demotte: ,,Neen. We hebben goede initiatieven genomen. Zo is er sinds vorig jaar een wettelijk verbod op het gebruik van dieren voor cosmeticatesten en hanteren we nu ook een vragenlijst met ethische minimumeisen waaraan iedere proef moet voldoen.’
Toch moet het kabinet toegeven dat het weinig vat heeft op het aantal gebruikte proefdieren. Bart Hoet: ,,Als een farmaceutisch bedrijf of een universitair lab dieren nodig heeft voor een nieuw onderzoek in de bestrijding van ziekten als Alzheimer of Parkinson, dan gaan we die niet stopzetten omdat het aantal gebruikte dierproeven hoger dreigt te worden dan dat van het jaar ervoor. Dan gaat de gezondheid van de mens voor.”

Te duur alternatief
Gaia vindt dat te weinig naar alternatieven wordt gezocht. Het kabinet spreekt dat tegen met enkele voorbeelden: ,,Koortsopwekkende medicijnen worden niet langer op konijnen getest maar in vitro op menselijke bloedcellen. Irritatie werd vroeger vaak getest op de ogen van konijnen en nu op naaktslakken. Meer en meer dierenproeven worden overbodig gemaakt door het uitvergroten van softwareresultaten.’

Ann De Greef (Gaia): ,,De farma-multinational GlaxoSmithKline hééft voor de productie van een poliovaccin een alternatief voor apen maar vindt het te duur. Sorry, maar dat is geen goede reden.”  Bart Hoet: ,,Ons is meegedeeld dat SmithKline voor die testen de apen binnenkort zal vervangen door muizen.”

Voor Gaia is ook dat geen oplossing: ,,Muizenleed is even erg als apenleed.” Sommige proefdieren, waaronder honden, worden gebruikt voor giftigheidproeven. Wordt iets gedaan aan de pijn van die dieren? Hoet: ,,Pijnbestrijding is geen optie maar een must. Tenzij de proefleider kan aantonen dat de pijnbestrijding de resultaten van de test vertroebelt.’

Bron: Het Volk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen