Daclizumab vermindert afstoting na harttransplantatie

Array

Toevoeging van vijf doses daclizumab (Zenapax®) aan de standaardbehandeling met immuunsuppressiva bij harttransplantatie, verbetert de profylaxe tegen cellulaire afstotingsreacties. Dit blijkt uit placebo-gecontroleerd onderzoek bij 434 patiënten met een eerste harttransplantatie.
Het primaire onderzoekseindpunt bestond uit een combinatie van matige tot ernstige cellulaire afstoting, ernstig hemodynamisch disfunctioneren van het transplantaat, een tweede transplantatie en overlijden binnen zes maanden. Dit eindpunt werd door 104 van de 218 patiënten uit de placebogroep bereikt versus 77 van de 216 uit de behandelgroep. Dit betekent een absolute reductie van de kans op afstoting van 12,4% en een relatieve reductie van 25%. De mate van afstoting was lager in de daclizumabgroep dan in de placebogroep: 25,5% versus 41,3%. Bij de patiënten die het onderzoekseindpunt bereikten, was de mediane tijdsduur tot het eindpunt in de daclizumabgroep vrijwel driemaal zo lang als in de placebogroep (61 versus 21 dagen na zes maanden en 92 versus 26 dagen na een jaar). In de daclizumabgroep overleden zes mensen aan een infectie, versus nul in de placebogroep. Alle zes ontvingen naast daclizumab cytolytische medicatie.
Bron: NEJM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen