Peginterferon alfa-2a superieur aan lamivudine bij hepatitis B

Array

Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat de behandeling van chronische, HBeAg-positieve hepatitis B met peginterferon alfa-2a significant betere resultaten oplevert dan behandeling met lamivudine. In totaal 814 patiënten werden behandeld met of wekelijks 180 µg peginterferon alfa-2a of dagelijks 100 mg lamivudine of een combinatie van beide.

De behandeling duurde 48 weken. 24 weken na het einde van de behandeling bleek een HBeAg-seroconversie bereikt bij significant meer patiënten uit de peginterferongroep en de combinatiegroep dan bij patiënten uit de lamivudinegroep; 32% versus 19% respectievelijk 27% versus 19%.Serumspiegels van HBV DNA van minder dan 100.000 kopieën per ml werden gevonden bij 32% van de patiënten in de peginterferongroep, 34% in de combinatiegroep en 22% in de lamivudinegroep. Seroconversie van het hepatitis B oppervlakte-antigeen (HBsAg) kwam tot stand bij 16 patiënten die peginterferon kregen (alleen of in combinatie) versus 0 patiënten na alleen lamivudine. Ernstige bijwerkingen traden vaker op na combinatietherapie (6%) dan na peginterferon (4%) of lamivudine monotherapie (2%). Irreversibel leverfalen werd geconstateerd bij twee patiënten uit de lamivudinegroep.
Bron:
NEJM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen